U trendu

Univerzitet pristupasčan i za studente sa hendikepom

BEOGRAD – Povodom preseljenja Centra za studente sa hendikepom u prostorije Doma kulture Studentski grad (DKSG) danas je održana mala svečanostu DKSG na kojoj je direktorka Centra Ljupka Mihajlovska izjavila da je cilj da studentski domovi budu pristupačni za studente i posluže kao primer svim univerzitetskim centrima.

„Obezbeđena nam je jedna jako lepa kancelarija. Nadamo se da ćemo zajedno u saradnji, ne samo sa DKSG, već sa celom akademskom zajednicom, raditi na unapređenju uslova za studente sa hendikepom“, istakla je Mihajlovska za Tanjug.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović je smatra da je danasnja svečanost važan dan za studente sa hendikepom, ali i sam Univerzitet.

„Konačno se realizuje jedna želja i namera koja postoji godinama, da se Studentski centar za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu preseli u prostorije koje su ne samo uslovnije u smislu funkcionalnosti, već primerenije za mesto gde ovaj Centar treba da deluje – u srcu Studentskog grada“, rekla je Popović.

Prema njenim rečima, Univerzitet je pokazao opredeljenje da svim studentima pruži pođednaku šansu za uspešno studiranje.

Direktor DKSG Boris Postovnik smatra Dom kulture idealno mesto da postane jedna od prvih institucija učeničkih i studentskih standarda koji će biti potpuno, nada se u skorijoj budućnosti, dostupan svim osobama sa invaliditetom

On je svečnost povodom prelaska Centra u nove prostorije prepoznao kao prvi korak za ravnopravne uslove za studente i sve građane koji posećuju Dom kulture.

Studentkinja Pravnog fakulteta Nevena Jevtić je objasnila kako studenti sa hendikepom najčešće imaju problema sa arhitektonskim barijerama.

„Bitno je da se prilagode fakulteti, ali ne samo fakulteti već i bilo koja druga institucija. Bitno mi je da mogu da uđem u MUP, poštu i bilo koju državnu instituciju“, poručila je naša sagovornica.

Ona je dodala da se stvari postepeno menjaju, posebno istakavši poboljšanje poslednjih godina u poređenju sa 2015. kada je započela studije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.