U trendu

UNS: Bez kazni za ubistva i napade na novinare u Srbiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas žaljenje zbog toga što u Srbiji veliki broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen, dok za mnoge slučajeve nije pokrenuta ni istraga. 

Povodom 2. novembra – Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS je podsetio da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, medju kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine. 

„Samo na Kosovu i Metohiji od avgusta 1998. do septembra 2000. godine ubijeno i nestalo sedam novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronadjene njihove ubice i kidnaperi“, navodi se u saopštenju.

UNS je ukazao da ni posle skoro 10 godina od pokušaja ubistva novinara „Vremena“ Dejana Anastasijevića 2007. godine odgovorni nisu pronadjeni i kažnjeni, a više od godinu dana nisu pronadjeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014. godine.

Medjunarodni dan zaštite novinara obeležava se 2. novembra u znak sećanja na 2013. godinu kada su u Maliju ubijeni novinari francuskog Radija Frans internešnal Žislen Dipon i Klod Verlon.

Po statistici Medjunarodne federacije novinara ove godine je u svetu ubijeno 66 novinara na radnom zadatku. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.