U trendu

UNS: Blic prekida saradnju s velikim brojem dopisnika

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas saopštilo da dnevni list Blic prekida saradnju s velikim brojem honorarnih dopisnika.

„Uredništvo dnevnog lista Blic obavestilo je desetak honorarnih dopisnika da sa njima prekida redovnu saradnju“, navodi UNS i dodaje da su menadžment i urednici Blica na tu temu bili bez komentara.

„Generalna direktorka kompanije Ringier Aksel Springer u Srbiji Jelena Drakulić Petrović nije se danas javljala na pozive UNS-a, dok je direktor Blica Veselin Simonović rekao da ‘o tome ne zna ništa’ i ‘da pozovemo urednike'“, navodi UNS.

UNS dodaje da im je sa druge strane urednik u desku Nedeljko Čolić kratko rekao da „nije ukinuta čitava mreža dopisnika“, i da se „za pitanja na tu temu obratimo menadžmentu“.

Jedan od otpuštenih dopisnika, koji je želeo da ostane anoniman UNS-u je rekao da ga je pozvao Čolić i obavestio o odluci menadžmenta.

„Urednik Čolić me pozvao pre dva dana i obavestio o odluci menadžmenta da ‘Blic’ da sa nama raskidaju ugovore. Bio sam dopisnik više od deceniju“, rekao je taj dopisnik i dodao da mu je Čolić rekao da će ih od sada angažovati samo po potrebi, za vesti iz hronike, društva ili ekonomije.

Drugi dopisnik je, navodi UNS, rekao da im je Blic raskinuo autorski ugovor koji su potpisivali na godinu dana.

„Više“, kako je rekao, „neće biti potrebe za našim reportažama i pričama, samo za, po potrebi, kratkim vestima, najviše iz hronike“.

„Rekli su da će nas za to posebno platiti, samo za mesec kada nas angažuju. Neće nam više biti povezan staž, nećemo imati zdravstveno. Strašno je, bio sam zatečen“, rekao je dopisnik.

Još jedan dopisnik s kojim je razgovarao UNS, potvrdio je te informacije, ali je naveo da ga odluka „ne čudi“, već da ga „više ljute novinarska udruženja koja su dovela do toga da medijska scena u unutrašnjosti nestane“.

„Ovo je liberalni kapitalizam i ovo je Srbija. Nije potrebno dati bilo koje drugo obrazloženje. ‘Blic’ je privatna firma – kad ima posla, ima, a kada nema, nema“, rekao je on.

Rekao je da su novinarska udruženja „podržala privatizaciju, set novih zakona i time dovela do toga da medijska scena nestane. Zbog toga smo mi kao dopisnici nacionalnih medija kod njih radili za mizeran honorar“.

“ ‘Blic’ je promenio koncept, uredjivačku politiku i ovo me ne čudi. Nisu im važne vesti iz unutrašnjosti, samo koja je pevačica zatrudnela i ko je sa kim u vezi“, rekao je jedan od dopisnika, preneo je UNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.