U trendu

UNS: Mali akcionari razmatraju da zatraže zabranu promene vlasništva B92

Mali akcionari B92 razmatraju mogućnost da se obrate Privrednom sudu i traže privremenu meru zabrane promene vlasništva nad Radio-difuznim preduzećem B92 a.d, kao i arbitražu pred Stalnom arbitražom Privredne komore Srbije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Većinski vlasnik B92 a.d, odnosno O2 TV, Plej radija i sajta B92, kao i TV Prva i Prva CG, koji su prodati za 180 miliona evra, bila je grčka Antena grupa na čelu sa Teodorom Kirjakuom, ali u vlasničkoj strukturi B92 a.d. nalaze se i mali akcionari, kao i B92 trast koji se sastoji od osnivača i bivših menadžera, koji zajedno imaju oko 14 odsto akcija.

UNS je preneo da dosadašnji većinski vlasnik nije pozvao B92 trast i male akcionare da prodaju svoj udeo po istoj ceni, iako je to obaveza po ugovoru akcionara.

„Akcionarskim ugovorom većinski akcionar, u ovom slučaju Antena, bio je u obavezi da i malim akcionarima ponudi da po istoj ceni prodaju svoj udeo u B92. To se do sada nije dogodilo“, naveo je UNS.

Udruženje je podsetilo da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo rešenje da se promenom vlasničke strukture Prve televizije d.o.o. i Radio-difuznog preduzeća B92 a.d. iz Beograda ne narušava medijski pluralizam.

Prva televizija d.o.o. i Radio-difuzno preduzeće B92 a.d. iz Beograda, kako piše na sajtu REM-a, podneli su tom telu 11. decembra prijavu promene vlasničke strukture za koju je istog dana dobijena saglasnost.

Kako se navodi u rešenjima, promena se sastoji se u tome što Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra stiče od Antena Southeast Europe BV, Holandija potpunu kontrolu nad indirektnim vlasnikom većinskih akcija B92, društvom Astonko Xoldings LTD sa Kipra.

U prijavi se navodi da su osnivači Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra Srdjan Milovanović sa 50 odsto vlasništva i Kopernikus Corporation BV iz Xolandije sa preostalih 50 odsto. Vlasnik 100 odsto udela u kapitalu tog društva je takodje Srdjan Milovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar