U trendu

UNS otkrio još jedno ubistvo novinara na Kosovu 1999. godine

Udruženje novinara Srbije otkrilo je da je novinar RTV Priština Krist Gegaj ubijen u Istoku, septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku medjunarodnih snaga, a njegovo ime se do sada nije nalazilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara, navedeno je u današnjem saopštenju tog udruženja.

Ime Krista Gegaja novo je u UNS-ovom Dosijeu o ubijenim i nestalim novinarima koji za područje Kosova u periodu od 1998. do 2005. godine sada ima evidentiranih 14 ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Ni za jedan od tih slučajeva odgovorni nisu procesuirani.

Krist Gegaj je bio komentator i urednik u programu na albanskom jeziku RTV Priština.

Prema informacijama do kojih je došao UNS, Krist Gegaj je nestao 12. septembra 1999, tri meseca nakon dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo.

Tog dana, oko 7.00, izveo je stoku na imanje, na 200 metara od kuće. Od tada više nije vidjen živ. Porodica i prijatelji tražili su ga satima, a oko 22 sata nestanak su prijavili na najbližem kontrolnom punktu Kfora.

Gegajevo telo prnadjeno je 13. septembra 1999. u obližnjoj reci.

Kada je UNS ponovo u centar pažnje vratio pitanje nerasvetljenih zločina nad kolegama i od medjunarodnih organizacija i kosovskih institucija tražilo podatke o istragama, misija OEBS-a je početkom ove godine na listu ubijenih novinara dodala ime Afrima Malićija.

Malići je bio novinar lista „Bujku“. Ubijen je 2. decambra 1998. godine u Prištini, u naselju Sunčev breg.

Afrim Malići, Hizri Tala i Ilir Durmiši na Kosovu su proglašeni narodnim mučenicima i tri ulice nose njihova imena, dok ja ime Krista Gegaja u potpunosti zaboravljeno, navodi UNS.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike