U trendu

UNS pozvao medije da danas prekinu program na pet minuta

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je novinare i medijske radnike da danas od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, i da objave proglas u kojem se navodi da je sloboda medija u Srbiji ugrožena i da novinari nikada nisu bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima.

UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, objavio Proglas, u kome navodi da su u godini za nama, vlast, ali i opozicija, demonstrirali bahat odnos prema novinarima i medijima, ističu da su urednici ekspresno smenjivani ili nezakonito otpuštani, a novinari diskriminisani zbog uređivačke politike svojih redakcija, saopšteno je iz tog novinarskog udruženja.

„Izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu, što za posledicu ima siromašenje medija, njihovu zavisnost od centara moći, tabloidizaciju, pad etičkih standarda, autocenzuru i visok nivo klijentelizma“, ističu u UNS-u.

Zato, UNS u Proglasu zahteva da vlada pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja i da za te namene lokalne samouprave, osim velikih gradova, izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta, a da kao garancija za izvršenje te obaveze treba da budu predviđene i kazne za funkcionere lokalne samouprave.

Zatim, UNS traži da vlada i medijska zajednica uspostave dijalog o važnim pitanjima medijskih sloboda i potrebe unapređenja kulture javne komunikacije značajne za demokratizaciju srpskog društva.

Vlada takođe, zahteva UNS, što pre da reši status Novinske agencije Tanjug i dovrši privatizaciju Večernjih novosti i Politike, da u izradi Strategije razvoja sistema javnog informisanja i medijskog zakonodavstva postojanje socijalnog dijaloga u medijima bude važan kriterijum za podršku države medijima.

UNS od vlade Srbije traži i da pruži svu neophodnu podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubice jagodinskog novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Takođe, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad da počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na KiM i tokom NATO agresije, „umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida“.

UNS zahteva i da se pregovarački tim vlade Srbije za pregovore sa kosovskim institucijama najzad zauzme za zaštitu interesa srpskih medija na Kosovu i Metohiji, a posebno za formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati celo Kosovo i Metohiji i koji će imati nezavisan Upravni odbor i finansiranje.

„Sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, navodi se u saopštenju.

UNS je pozvao novinare i medijske radnike da 3. maja od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar