U trendu

UNS: Sloboda medija ugrožena, novinari u nikad težem ekonomskom položaju

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas novinare i medijske radnike da na Svetski dan slobode medija, 3. maj, od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima objave da je sloboda medija u zemlji ugrožena, jer novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima.

U Proglasu je navedeno da su izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu, navode iz UNS-a.

Posledica je siromašenje medija, njihova zavisnost od centara moći, tabloidizacija, pad etičkih standarda, autocenzura i visok nivo klijentelizma.

Kako se dodaje, sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja.

U godini za nama vlast, ali i opozicija, demonstrirali su bahat odnos prema novinarima i medijima. Urednici su ekspresno smenjivani ili nezakonito otpuštani, a novinari su diskriminisani zbog uređivačke politike svojih redakcija, piše u Proglasu.

UNS zato zahteva da Vlada pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja i da za te namene lokalne samouprave (osim velikih gradova) izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta.

Kao garancija za izvršenje ove obaveze treba da budu predvidjene i kazne za funkcionere lokalne samouprave ako ne izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija.

UNS zahteva i da vlada i medijska zajednica uspostave dijalog o važnim pitanjima medijskih sloboda i potrebe unapredjenja kulture javne komunikacije značajne za demokratizaciju srpskog društva.

Traže i da se to pre reši status Novinske agencije Tanjug i dovrši privatizacija Večernjih novosti i Politike.

UNS zahteva da u izradi Strategije razvoja sistema javnog informisanja i medijskog zakonodavstva postojanje socijalnog dijaloga u medijima bude važan kriterijum za podršku države medijima.

Traže i da Vlada pruži svu neophodnu podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubice jagodinskog novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Zahtevaju i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u gradjanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

UNS zahteva i da se pregovarački tim Vlade Srbije za pregovore s kosovskim institucijama najzad zauzme za zaštitu interesa srpskih medija na Kosovu i Metohiji, a posebno za formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati celo Kosovo i Metohiju, imati nezavisan Upravni odbor i finansiranje.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.