U trendu

Uoči Međunarodnog dana tolerancije – kako pomoći migrantima

BEOGRAD – U susret Međunarodnom danu tolerancije, koji se obeležava 16. novembra, Fondacija Ana i Vlade Divac organizovala je okrugli sto o pružanju psihosocijalne pomoći migrantima i izbeglicama u Srbiji.

Savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milenko Nikić rekao je da je neophodno unapređivati i menjati vidove psihosocijalne podrške u skladu sa okolnostima na migrantskoj ruti, istakavši specifičnost ove društvene grupe koja dolazi sa područja gde se generacijama vode ratovi.

„To su ljudi koji su najpre bili izloženi ratovima u zemljama porekla, zatim doživeli traume na putu do Evrope, a sada su izloženi novim traumama jer se osećaju kao u ‘čekaonici’ na putu do željene destinacije“, rekla je Danijela Korać Mandić iz Novosadskog humanitarnog centra.

Miroslav Luburić iz Fondacije Ana i Vlade Divac rekao je da se organizovanjem edukativnih radionica i okupacionih aktivnosti za migrante doprinosi njihovom boljem psihosocijalnom stanju.

„Social café koncept predstavlja jedan vid podrške kroz organizovanje različitih aktivnosti koje je Fondacija Divac sa partnerima realizovala prethodnih godina i koji je dao dobre rezultate“, rekao je Luburić i dodao da se nada da će donatori i dalje imati sluha za ovakve projekte jer se migrantska kriza nije završila, samo se promenila ruta koja i dalje uključuje Srbiju.

Marko Milanović iz IDEAS-a ukazao je na važnost sacijalno-edukativne podrške deci iz migrantske populacije kroz organizovanje aktivnosti u kampovima i naglasio da su u posebno osetljivom položaju maloletnici bez pratnje koji su češće izloženi opasnostima od trgovine ljudima i dodao da su održivost pružanja podrške i nadzor najveći izazovi sa kojima se suočavamo.

Irena Stojadinović iz Mreže psihosocijalnih inovacija govorila je i problemu nedovoljne i neravnomerne rasprostranjenosti usluga psihosocijalne pomoći migrantima i najavila Smernice za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja izbeglica koje će biti objavljene do kraja godine.

„Potrebno je da obezbedimo sigurno okruženje za maloletnike bez pratnje, jer samo tako možemo da smanjimo mogućnost reaktivacije trauma koje su doživeli, što je težak posao kada uzmemo u obzir da se ova deca relativno kratko zadržavaju u Srbiji“, rekla je Vanja Žikić iz JRS-a.

Na značaj uvođenja migranata i izbeglica u sistem obrazovanja ukazao je Stefan Milutinović iz organizacije ADRA, jer, kako je rekao, ta deca sve duže borave u Srbiji, te je uključivanje u edukativne aktivnosti dugoročno rešenje za proces inkluzije i uklapanja u nove sredine.

Okrugli sto o zaštiti ljudskih prava i pružanju psihosocijalne zaštite migrantima i izbeglicama deo je projekta „Pomoć na putu – Zaštita ljudskih prava migranata koji prolaze kroz Srbiju i Makedoniju“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutsćland (ASB), Novosadskim Humanitarnim Centrom i Helsinškim komitetom za ljudska prava iz Makedonije, a uz finansijsku podršku EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar