U trendu

Uručena nagrada Dušan Bogavac televiziji N1 i Vuku Cvijiću

Novinarska nagrada „Dušan Bogavac“, koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, danas je u Beogradu uručena redakcija Televizije N1 i novinaru NIN-a Vuku Cvijiću.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izlažući odluku žirija rekao je da redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije.

„Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1“, rekao je Bodrožić obrazlažući odluku žirija.

On je podsetio na pretnje koje redakcija N1 dobija, ali da ipak ne odustaje da se bavi profesionalno svojim poslom, a što svedoči o etici i hrabrosti tog medija.

Bodrožić je naveo da je žiri odlučio Vuku Cvijiću da dodeli nagradu zato što se već dvadeset godina bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.

On je naveo da je Cvijić razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti zbog čega su ga prisluškivali, obili auto i ukrali kompjuter.

Branka Bogavac, sestra Dušana Bogavca rekla je su oni koji su osvojili nagradu poput svetonik u sve mrtvijem medijskom mraku.

Vuk Cvijić rekao je da za njega nagrada predstavlja veliku obavezu i odgovornost s obzirom na značajna novinarska imena koja su tu nagradu dobila prethodnih godina.

On je kazao da nagrada ne pripada samo njemu već i redakciji nedeljnika NIN-a za koji radi.

Nagrada dodeljena Televiziji N1 je uručena novinarima Emini Kovačević i Midoragu Sovilju koji su istakli da je to priznanje značajno jer je dokaz da rade u interesu gradjana.

„Niko ko drži do etike ne radi ovo zbog nagrada nego interesa javnosti“, rekao je Sovilj.

On je kazao da ih sa jedne strane etiketiraju kao izdajnike, a sa druge imaju apsolutnu podršku svih kolega i najvećeg broja ljudi koje sreću na ulici.

„Ove nagrade su važne da nas vrate na put kada budemo umorni i da znamo da radimo pravi posao i u interesu javnosti“, rekao je Sovilj.

Uručenje nagrada je počelo aplauzom za uzbunjivače koji otkrivaju informacije o kršenju propisa, a u svetlu hapšenja Aleksandra Obradovića radnika „Krušika“ koji je ukazao na malverzacije u trgovini oružjem u šta je umešan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.