U trendu

Uručene nagrade Grada Beograda

U Skupštini Beograda danas su svečano uručene godišnje Nagrade Grada Beograda za 2015. godinu, a medju 19 dobitnika su i violinista Nemanja Radulović, glumac Nebojša Glogovac, kompozitor Dejan Despić, slikarka Milica Stevanović, profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović.

Godišnje nagrade dodeljuju se u 19 kategorija, a posebna priznanja „Svetislav Stojanović“ daju se pojedincima i organizacijama koje su se istakle svojom aktivnošću.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da je ova nagrada velika obaveza, jer dobitnici svojim radom daju primer mladima kako da se ponašaju.

„Nadam se da ćete našim generacijama dati primer kako mogu na bolje da se menjaju. I u našoj zemlji može uspeh da se postigne i nadam se da će ubuduće mladi ostajati u Beogradu“, rekao je Mali.

U ime dobitnika je zahvalio dobitnik nagrade za društvene i humanitare nauke Slaviša Orlović koji je istakao da je Nagrada Grada Beograda pokazatelj da su sport, kultura i nauka takodje bitni, ne samo investicije.

„Nismo stvarali da bismo dobili nagradu, ovo je poziv našim kolegama, da iako uslovi nisu idealni, nastave da se trude. Neka nagrada inspiriše buduće stvaraoce, jer samo tako ima smisao“, rekao je Orlović.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodilaštvo je Petar Cvetković,  za pozorišno stvaralaštvo glumac Nebojša Glogovac, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja dobio je violinista Nemanja Radulović.

Nagrada za radio i televizijsko stvaralaštvo pripala je reditelju Vuku Ršumoviću za film „Ničije dete“, za likovno i primenjeno stvaralaštvo Milica Stevanović.

Priznanje za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo dodeljeno je kompozitoru Dejanu Despiću, a nagradu za novinarstvo dobio je novinar Radio-televizije Srbije Vladimir Palikuća.

Godišnju nagradu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka dobili su Aleksandra Maluckov i Ljupčo Hadžijevski, a za medicinu Miroslav Djordjević i Lazar Davidović.
          
Ovogodišnji dobitnik nagrade za arhitekturu i urbanizam je Vlada Slavica, a za poljoprivredu Milivoj Stevanović.

Za doprinos obrazovanju nagradu je dobila vaspitačica u čukaričkom vrtiću „Radosno detinjstvo“ Elizabeta Maksović, a nagradu za sport fudbalski reprezentativac Srbije do 20 godina Marko Grujić.

Za herojsko delo nagradjen je jerej Vladimir Marković za rad u organizaciji Versko-dobrotvorno starateljstvo i Crkvenoj narodnoj kuhinji, dok je priznanje za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda dobila profesorka Radmila Marinković.

U kategoriji stvaralaštva mladih u oblasti nauke nagradjen je Mladen Stajić.

Dobitnici nagrada „Svetislav Stojanović“ su Marko Jović iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zvezdara i Vatrogasno-spasilačka četa Zemun.

Ove godine žiri nagrada koje se dodeljuju u okviru manifestacije „Dani Beograda“, nije dodelio priznanja za pronalazaštvo i za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti.

Na svečanosti uz program studenata Akademije muzičkih umetnosti, u Skupštini grada bile su zvanice iz javnog života Srbije, predstavnici verskih zajednica i gradjanskih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.