U trendu

Uskoro aplikacija za infomisanje o kvalitetu vazduha

BEOGRAD – Građanima će uskoro na raspolaganju biti aplikacija zahvaljujući kojoj će moći da se pravovremeno informišu o kvalitetu vazduha i preporukama ukoliko dođe do prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, rečeno je danas Tanjugu u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ).

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić kaže da je to dogovoreno na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave, Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne stredine i Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“.
„Dogovorili smo da počne izrada nove aplikacije koja će građanima prilbližiti kvalitet vaduha u Beogradu. Informisaćemo građane o kvalitetu vazduha i dati preporuke kako ne bi bilo različitih tumačenja“, rekao je Šoštarić za Tanjug.

Kako je naveo, informacije će biti objavljivane na sajtu GZJZ i Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Informisaćemo građane o tome kolike su koncentracije zagađujućih materija i davati preporuke kako da se ponašaju građani, a posebno ugrožene grupe, ukoliko dođe do većih zagađenja, objasnio je Šoštarić.

Trenutno se radi priprema, a aplikacija bi, kaže, mogla da bude u upotrebi za oko nedelju dana.

Poslednja merenja, inače, pokazala su povećanje koncentracije zagađujućih materija, suspendovanih čestica posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Kako kaže sagovornik Tanjuga, to nije ništa neuobičajeno za zimski period godine.

Prema podacima sa sajta Airvisual.com, koji objavljuje listu gradova po indeksu zagađenosti, Beograd se danas u prepodnevnim satima našao na prvom mestu u svetu, sa indeksom 189.

Sajt airvisual.com, ažurira podatke o zagađenosti vazduha u gradovima gotovo iz minuta u minut, a prema poslednjim podacima, zabeležnim oko 17. 20 sati sati, Beograd je na 9. mestu sa indeksom 163.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da su povećane koncentracije zagađujućih materija karakteristične za ovaj period godine, pre svega zbog ložista, saobraćaja i klimatskih uslova.
Šoštarić kaže da ipak ne može da komentariše podatke koje objavljuju drugi sajtovi.

Indeks je kaže kategorija koja nije definisana zakonom već određenim konvencijama.

„Svako može na neki način da odredi kategorije, a onda i indeks kvaliteta vaduzha. Zakon ne prepoznaje indeks već koncentracije zagađujućih materija, suspendovanih, a na ovom sajtu se prikazuju rezultati iz sata u sat“ objasnio je Šoštarić.

Inače, lošijem kvalitetu vazduha u ovom periodu godine doprinose pre svega individualna ložišta, zatim i vremenske prilike jer se zbog magle zadržavaju zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, a takođe na kvalitet utiču i industrija i saobraćaj.

Stručnjaci ukazuju da dominiraju suspendovane čestice PM 10, koje nastaju kao direktna posledica sagorevanja fosilnih goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.