U trendu

Uskoro institucija dečijeg ombudsmana

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas, povodom Svetskog dana deteta, da se uskoro očekuje formiranje institucije dečijeg ombudsmana koji bi trebalo da omoguči efikasniju zaštitu dečijih prava.

On je u izjavi novinarima precizirao da je takav predlog upućen Savetu za prava deteta, i izrazio je nadu da će se o formiranju dečijeg ombudsmana uskoro izjasniti i poslanici u republičkom parlamentu.

„Prošle godine prijavljeno je 6.520 slučajeva nasilja nad decom, a 98 odsto počinilaca bilo je iz biološke porodice“, kazao je Vulin i dodao da bi upravo dečiji ombudsman trebalo da pomogne ostalim državnim organima u efikasnijoj borbi protiv tog problema.

Ministar je naveo i da je u oktobru Vlada Srbije za pomoć porodicama s decom izdvojila 4.940.000.000 dinara, kao i da se sva prava iz oblasti socijalne zaštite i socijalne politike redovno isplaćuju.

„Novac nije dovoljan, ali je potreban. Naših korisnika ovih prava  je 638.000 i mogu da kažu da država vodi računa o njima“, naveo je Vulin, koji je danas prisustvovao radionici održanoj u Dečijem kulturnom centru.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ocenila je da je u prethodnom periodu dosta toga uradjeno na unapredjenju prava dece u Srbiji, ipak, ukazala je i na to da predstoji još mnogo posla, pre svega u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

„Želimo bolje rezultate u prevenciji, ali i kažnjavanju ove pojave“, kazala je Paunovićeva i najavila novine u maloletničkom pravosudju, pre svega kada je reč o uvodjenju novih alternativnih sankcija.

Prema njenim rečima, u fokusu će biti i borba protiv digitalnog nasilja, koje predstavlja novi izazov za dečiju bezbednost.

Ona je ukazala i da treba unaprediti rezultate servisa „Bebo, dobrodošla na svet“, koji roditeljima već u porodilištu omogućava da bez većih administrativnih procedura prijave svoje dete. Cilj je da se ovaj servis, koji trenutno funkcioniše u 43 gradova i opštine, proširi na celu zemlju.

Do sada je ovim putem evidentirano i prijavljeno 13.000 dece.

Organizacija SOS Dečija sela Srbija danas je izrazila zabrinutost zbog brojnih izazova u ostvarivanju osnovnih prava dece, posebno bez roditeljskog staranja i iz osetljivih, ranjivih i diskriminisanih grupa.

„Podsećamo i da su sva prava deteta podjednako važna i medjusobno povezana. Svako pravo u nekom trenutku može da postane najznačajnije za odredjeno dete“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila ta organizacija na Svetski dan deteta, u Srbiji je oko 6.000 dece smešteno u domove i hraniteljske porodice.

SOS Dečija sela Srbija pozvala su donosioce odluka da obezbede adekvatne uslove za ostvarivanje prava dece bez roditeljskog staranja i dece koja su u riziku da bez njega ostanu.

Ta organizacija je navela da više od 151 miliona dece u svetu odrasta bez jednog ili oba roditelja, dok se izmedju dva i osam miliona dece nalazi u različitim vrstama institucionalnog smeštaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar