U trendu

Uskoro poziv Trampu da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Tomisalav Nikolić najavio je u izjavama za beogradske medije da će novoizabranom predsedniku Amerike Donaldu Trampu uputiti zvanični poziv da poseti Srbiju, ocenjujući i da će njegov izbor u velikoj meri promeniti fizionomiju sveta.

Nikolić je u izjavi za današnji „Alo“ rekao da očekuje da će posle ove promene Srbija biti tretirana ravnopravno sa drugim država u regionu.

Nikolić za „Kurir“ kaže i da će Trampu u narednih nekoliko meseci uputiti poziv preko ambasadora SAD u našoj zemlji.

„Tramp ima svoje prioritete i siguran sam da će doći kad ga budem pozvao. Tramp će verovatno prvo posetiti strateške partnere. Mi ćemo doći na red“, rekao je Nikolić za „Kurir“.

On je naveo da su pozivi u posetu u ovom trenutku kurtoazni i da će ih sigurno dobiti od 100 zemalja.

„Bitno je samo da deo svoje predizbonre retorike pretvori u dela da bi se tako svet koji je pod uticajem SAD promenio. Tramp će prihvatiti poziv, jer je čovek koji zna greške prethodnih predsednika u odnosu na Srbiju“, rekao je Nikolić.

On ističe da predsednicku posetu treba organizvoati na najvišem nivou i da to ne moze da radi nijedno ministrastvo.

„Mi ćemo sigurno u narednih nekoliko meseci uputiti Trampu poziv preko ambasadora SAD u Srbiji tako da on u svojoj agendi ima to na umu“, ističe Nikolić za „Kurir“.

On je za „Alo“ ocenio i da otvorena radost u mnogim zemljama i način na koji su svetski mediji izvestavali o pobedi Trampa „govori o svesti svih naroda da će taj događaj u velikoj meri promeniti fizionomiju sveta“.

„Politika koju je najavio novi americki predsednik će po svoj prilici biti preusmerena sa odrzavanja dominacije u međuanarodnim odnosima na jačanje nacionalne ekonomije, borbu protiv korupcije i stvaranje novih radnih mesta“, smatra Nikolić.

Prema njegovim rečima, trend okretanja nacionalnom zapoceo je sa Bregzitom i siri se Evropom nezaustavljivom brzinom.

„Nakon ove promene očekujem da ćemo biti tretirani ravnopravno sa drugim drzavama u regionu i da ćemo posle vise decenija imati priliku da sprovodimo politiku mira saradnje u skladu sa nasim legitimnim interesima“, istakao je Nikolić za „Alo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.