U trendu

Uskoro tender za čišćenje slivnika na Mostu na Adi

Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda saopštila je danas da će uskoro raspisati tender za izbor najpovoljnijeg ponudjača za čišćenje slivnika na Mostu na Adi, čime će se rešiti pitanje zapušenih slivnika.

Kako je agenciji Beta rečeno u Direkciji, istovremeno, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, sprovešće se i postupak javne nabavke za izbor Komisije za tehnički pregled objekta radi pribavljanja upotrebne dozvole za taj most.

„Pribavljanje upotrebne dozvole je neophodno kako bi se pojedinačni delovi Mosta na Adi, koji predstavljaju tehničko-tehnološku celinu, predali na upotrebu i održavanje nadležnim komunalnim preduzećima“, istakli su u Direkciji za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Naveli su i da će Direkcija, do završetka postupka pribavljanja upotrebne dozvole, u saradnji s javnim komunalnim preduzećima sagledati mogućnosti rešavanja pitanja redovnog održavanja kolovoza i pešačkih površina Mosta na Adi.

Most na Adi pušten je u saobraćaj 1. januara 2012, ali još nema upotrebnu dozvolu, što je i jedan od razloga zašto se ne koriste i stoje zaključani liftovi za pečake i bicikliste. U liftove je uloženo više od 956.000 evra.

Odvodi za kišnu kanalizaciju uz kolovoz na Mostu na Adi su puni otpada do vrha i zapušeni, a u nekima je procvetala trava. Zbog zagušenih slivnika se prave bare na mostu, a na delovima kolovoza i na trotoarima su pesak i šljunak koji ispadaju iz kamiona prevoznika.

Dužina mosta je 964 metara, od stuba broj jedan na novobeogradskoj strani do stuba broj osam na čukaričkoj strani, a širina mosta je 45 metara. Površinu mosta čine dva puta po tri kolovozne trake, prostor u sredini mosta za dva koloseka šinskog prevoza, a na obodu mosta su dve pešačko-biciklističke staze. Most je iznad reke Save uzdignut 22 metra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.