najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uskrs služi za preispitvanje savesti svih odgovornih

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je danas u poslanici povodom predstojećeg Uskrsa prema Gregorijanskom kalendaru, da taj hrišćaski praznik treba da posluži za preispitivanje savesti odgovornih u svim zajednicama i vodećim strukturama sveta.

U Uskršnjoj poslanici Hočevar je pozvao na preispitivanje odgovornosti svih odgovornih u crkvenim i verskim zajednicama, parlamentima, kao i svim čelnicima naroda država sveta, Evrope i Balkana.

„Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest… Vaskrs postavlja pitanje svim očevima porodice, svim očevima zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta: brinete li vi poput Oca za sve nemoćne, izgubljene, zalutale, Vaskrs ispituje sve nas radujemo li se životu i povratku izgubljenih“, naveo je nadbiskup.

Hočevar je ukazao i da Uskrs postavlja svim parlamentima i vodećim strukturama sveta sledeća pitanja: zašto odbacujete Oca? Zašto se više radujete smrti nego životu? Zašto jače podupirete izgubljenost vaših sinova i kćeri?

„Vaskrs pita sve ‘očeve’ Balkana: zašto se i dalje više radujete tome da su vam deca posvadjana, izgubljena i mrtva, nego da se radujete na zajedničkoj gozbi razumevanja“, navedeno je u Uskršnjoj poslanici beogradskog nadbiskupa.

Vernici rimokatoličke crkve Uskrs prema Gregorijanskom kalendaru proslavljaju u nedelju, 27. marta.

Na Veliki petak služiće se mise u beogradskoj crkvi Sveti Anto Padovanski od 18.00 sati, a u crkvi Krista Kralja na Veliku subotu u 20.00 sati.

Uskršnje služenje je u nedelju od 10.00 sati u beogradskoj crkvi Sveti Ćirilo i Metodije, a od 16.00 sati u novosadskoj katedrali Imena Marijinog.

Uskrs prema julijanskom kalendaru koji uvažava Srpska pravoslavna crkva, slavi se 1. maja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike