U trendu

Uskršnja poslanica patrijarha SPC Irineja

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima u Uskršnoj poslanici da čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice.

„Svedoci smo sveopÅ¡teg otudjenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica medju supruÅŸnicima sve nestabilnija, a medjusobno nepoÅ¡tovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim duÅ¡ama. Ne moÅŸemo traÅŸiti svoja prava ugroÅŸavajući tudja“, naveo je patrijarh.

Irinej je dodao da da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

„Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, naÅŸalost, prisutno je i u naÅ¡em narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rodjenje i svako ljudsko biće jesu dar BoÅŸji koji ima večni smisao i radja se za večnost“, naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

„Neprestano sastradavamo sa sveÅ¡tenstvom i monaÅ¡tvom, sa naÅ¡im vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naÅ¡a savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i niÅ¡tavna. Okrepljeni vaÅ¡om snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most izmedju nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplaÅ¡iti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo ÅŸrtvu kao i vi Å¡to danas prinosite“, naveo je patrijarh.

On je dodao da nepravda nije mimoiÅ¡la „mnogostradalni, ali nikada pogaÅŸeni i poniÅŸeni“ srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vekova samostalnosti crkve i drÅŸave.

„To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vodjen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiÅ¡e na krajeugaonom kamenu – Vaskrslom Hristu“, poručio je Irinej u UskrÅ¡njoj poslanici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.