najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uslovi za Kosovo – demarkacija s Crnom Gorom i smanjenje korupcije

Generalni direktor Evropske komisije za dobrosusedske odnose i proširenje Kristijan Danielson izjavio je danas da liberalizacije viza za gradjane Kosova neće biti dok Priština ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i ne ostvari napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Danielson je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Isom Mustafom kazao da je Priština već ispunila 93 od ukupno 95 kriterijuma iz procesa liberalizacije viza.

“Mogu da ponovim da su preostali uslovi ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i stalni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je funkcioner Evropske  komisije novinarima u Prištini.

Danielson je dodao da je sa Mustafom razgovarao i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji prema njegovim rečima, predstavlja značajan korak u odnosima Kosova i EK.

“SSP će omogućiti Kosovu da se integriše u jedinstveno evropsko tržište, što je samo po sebi veoma značajno. Razgovarali smo i o agendi ekonomske reforme, za šta je premijer izrazio odlučnost da se to ostvari”, kazao je Danielson dodavši da je tema razgovora bila i vladavina zakona.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da je Priština zainteresovana da neophodne reforme u brojnim oblastima sprovede u saradnji sa EU.

“Mi smo se obavezali da ćemo raditi na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i da ćemo zajedno sa opozicijom i stanovnicima pograničnih sela razjasniti sva pitanja koja su oni otvorili”, kazao je Mustafa.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike