U trendu

Usvojen rebalans budžeta Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas rebalans budžeta pokrajine, koji će nakon ovih izmena biti smanjen za 4,34 milijarde dinara, odnosno za oko sedam odsto u odnosu na projektovani budžet.

Pokrajinski budžet sada iznosi 59,6 milijardi dinara, a za njega je glasalo 66 poslanika, dok je protiv bilo 18.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je na sednici da su u ovom budžetu kapitalna ulaganja smanjena za 3,3 milijarde dinara, ali je dodao da time neće biti ugroženi kapitalni projekti, već da to znači da neki od njih neće biti realizovani u 2015. godini.

„Tu aktivnost koja bude trpela zbog smanjenja budžeta ćemo premestiti u 2016. To su svakako projekti koji se odnose na infrastrukturu, puteve, vode i kanalizaciju, projekti u oblasti sporta i izgradnje objekata u sportu, zdravstvu i tako dalje“, rekao je Radoman i dodao da projekat bolnice Kamenica dva neće trpeti, jer se njeno finansiranje vrši na osnovu zaduživanja u visini od 2,8 milijarde dinara.

Rebalans budžeta nisu podržali poslanici Srpske napredne stranke (SNS), jer, prema njihovom mišljenju, pokrajina nije znala i umela da napravi takav budžet kome neće biti potrebna dva rebalansa, od kojih je prvi rađen u julu ove godine.

Rebalans nisu podržali ni poslanici koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Vojvodine.

Pokrajinska vlada ranije je saopštila da je uzrok rebalansa budžeta u drastičnom padu poreskih prihoda, odnosno prihoda od poreza na dobit, zbog čega je pre više od mesec dana uputila zahtev Vladi Srbije da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara koje nedostaju za izvršenje obaveza, ali je Ministarstvo finansija odbilo taj zahtev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar