U trendu

Usvojeni zakoni o sportu i medjunarodnim merama ograničenja

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o sportu i Zakon o medjunarodnim merama ograničavanja.

Kako je obrazloženo, cilj Zakona o sportu je da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da omogući svim gradjanima da mogu da se bave sportom.

Prema rečima ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, cilj zakona je da eliminiše svaki vid diskriminacije i zloupotrebe.

Obrazlažući zakon u parlamentu, Udovičić je rekao da je prvi put regulisana upotreba ličnih podataka sportista, kao i da će zdravstvena zaštita za decu od šest do 14 godina ubuduće biti besplatna i obuhvaćena osiguranjem.

Zakonom je regulisano i da članarina za maloletne sportiste ne može da predje deset odsto od prosečne zarade.

Udovičić je kazao i da će ugovori menadžera i sportista ubuduće morati da budu overeni, dok će maloletnici morati da imaju odobrenje oba roditelja.

On je naveo i da zakon reguliše transfere u sportu, pogotovo medjunarodne transfere koji su dozvoljeni po striktnim pravilima medjunarodnih organizacija.

„Kada je reč o nacionalnim transferima, posebno obraćamo pažnju na maloletne sportiste. Svako dete koje predje u drugu sredinu ima pravo na kvalitetan i pravi razvoj, da se zna kako se hrani, gde živi, da se vodi briga o tom detetu“, rekao je Udovičić.

Zakonom se uvodi i obavezno osiguranje za trenere i sve sportiste za vreme nastupa za reprezentaciju.

Poslanici su usvojili i Zakon o medjunarodnim merama ograničavanja.

Taj zakon propisuje postupak sprovodjenja medjunarodnih mera ograničavanja koje Srbija uvodi, primenjuje ili ukida na osnovu pravnih akata koje su doneli SBUN, OEBS i druge medjunarodne instucije čiji je Srbija član, kao i pravnih akata drugih medjunarodnih organizacija kada je to u spoljnopolitičkom intresu Srbije.

Obrazlažući taj Predlog zakona, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u parlamentu da se taj propis odnosi na mere koje Srbija donosi sa ciljem uspostavljanja i očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti, poštovanja medjunarodnog humanitarnog prava, u skladu sa medjunarodnim obavezama zemlje.

Prema njegovim rečima, zakon je u skladu i sa rezolucijama UN o borbi protiv Islamske države.

Predlogom zakona definiše se pravni okvir „u cilju odgovornog ispunjavanja medjunarodnih obaveza Srbije preuzetih od medjunarodnih organizacija, kao što su zabrana putovanja odredjenim licima, zabrana poslovanja sa odredjenim licima, promet odredjene robe“.

Dačić je objasnio da predloženi Zakon o medjunarodnim merama ograničavanja ne znači da će Srbija uvoditi bilo kakve sankcije bilo kome, ako to nije u njenom interesu.

„Kada je reč o EU, pošto se svi konkretno interesuju za Rusiju. Mi zadržavamo našu politiku, koja ide za tim da želimo da se te sankcije ukinu. Ovaj zakon će doprineti kredibilnosti i kredibilitetu Vlade Srbije i pomoći će u daljem toku pregovora sa EU kada je reč o poglavlju 31“, rekao je Dačić.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće sutra predlog za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića.

Predsednica Skupštine Maja Gojković za sutra je sazvala treće vanredno zasedanje u ovoj godini, na zahtev Vlade Srbije, na čijem će dnevnom redu biti predlog vlade o smenjivanju ministra odbrane Bratislava Gašića.

Sednica će početi u 12.00 u Domu Narodnu skupštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.