najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Usvojeno Uputstvo za rijalitije, sledi javna rasprava

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo je danas tekst obavezujućeg Uputstva prema kome će emiteri moći da emituju rijaliti programe od 23 sata, a javna rasprava o tom dokumentu krenuće u najkraćem roku.

Predsednik REM Goran Karadžić izjavio je da je, prema zakonu, neophodna javna rasprava o tom dokumentu koja će trajati najmanje 15 dana, nakon čega će biti upućena na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja.

„Nakon javne rasprave i definitivnog usvajanja Uputstva, ono će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku Republike Srbije“, naveo je Karažić.

Za razliku od preporuke REM-a od 19. novembra, da se rijaliti emituju posle 23 sata, koju koja nije bila obavezujuća, Uputstvo će emiteri morati da poštuju pod pretnjom sankcija.

Ideja je da se tom odlukom REM-a zaštiti ranjiva grupa gledalaca, a to su deca i maloletnici, jer će ti programi nositi oznaku 18, odnosno biće preporučeno da ih gledaju samo punoletni.

U toku je emitovanje realitija Farma, Parovi i Veliki brat. U toku Farme bilo je više incidenata, a ove programe obeležava i niz vulgarnosti.

Mediji su preneli da je protiv jednog od učesnika Farme, Kristijana Golubovića, podneta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u toku realizacije tog programa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike