U trendu

Uvoznici vozila traže ograničavanje uvoza polovnih u Srbiju

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova danas je ponovo zatražila da državni organi ograniče uvoz polovnih vozila jer ugrožavaju bezbednost saobraćaja i doprinose zagadjenju životne sredine.

„Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17 odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine“, saopštilo je to udruženje.

Kako je navedeno, Asocijacije je početkom 2017. godine objavila da je u Srbiji registrovano 117.413 uvezenih polovnih vozila „što je trebalo da natera državne organe na hitnu reakciju i deluje odgovarajućim preventivnim merama da bi sprečili dalji rast uvoza tih vozila, ali je reakcija izostala“.

Po podacima Asocijacije, u 2018. godini je registrovano 31.309 polovnih vozila kupljenih u inostranstvu, medju kojima je najviše vozila starih od 13 do 18 godina s motorima starijeg standarda „euro3“ s velikom emisijom štetnih izduvnih gasova.

„Radni vek tih vozila je na samom kraju, i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla, ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju“, upozorila je Asocijacija i istakla da i kandidatura za članstvo u EU obavezuje Srbiju da ograniči uvoz polovnih i nebezbednih vozila.

Podseća se da je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, otvarajući proletos Sajam automobila u Beogradu, obećao da će država ograničiti uvoz tih vozila i naplaćivati „eko taksu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar