U trendu

Uzbunjivač pobedio Novi Sad, grad mu vraća novac i posao

Uzbunjivač Marija Beretka dobila je sudski spor protiv Gradske Uprave za inspekcijske poslove Grada Novog Sada, koja je obavezana da je vrati na staro radno mesto i plati joj odštetu zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Novosadski Viši sud je danas objavio presudu kojom je utvrdio da je tuženi Grad Novi Sad, Gradska Uprava za inspekcijske poslove Grada Novog Sada, izvršila štetnu radnju prema tužilji kao uzbunjivaču, saopšteno je iz tog suda.

Štetna radnja se, kako je ukazano, sastoji u premeštanju i raspoređivanju Beretke na drugo radno mesto, bez stvarnog i objektivnog razloga.

Sud je inspekciji naložio da omogući Beretki obavljanje poslova koje je radila – nadzornika u oblasti komunalne inspekcije – Odsek Komunalne higijene, Grupa za kontrolu i zaštitu javnih zelenih površina.

Grad Novi sad, odnosno inspekcija su takođe obavezani da

Beretki plate određeni novčani iznos na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda, u roku od 15 dana od dana presuđenja, pod pretnjom prinudnog izvršenja, navodi se u saopštenju suda.

Ovo je jedna od prvih presuda donetih po zakonu o zaštiti uzbunjivača.

Mediji su ranije peneli da je

tačno na dan kada je u Srbiji počela primena Zakona o zaštiti uzbunjivača Marija Beretka je novosadskoj policiji prijavila da njeni nadređeni u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove prikrivaju podatke o nepropisno parkiranim vozilima.

Od tog 5. juna 2015. godine imala je probleme na radnom mestu, preneli su mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.