Uživajte još malo u ovoj kiši: stiže nam – tropska žega!

Meteorolozi RHMZ upozorili su na snažno nevreme praćeno obilnim padavinama širom Srbije, a od nedelje nas očekuju tropske temperature!

Očekuje se veća količina padavina, u istočnim i centralnim predelima između 20 i 30 litara po metru kvadratnom, a na zapadu i jugozapadu i do oko 40 litara po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, gde je na snazi narandžasti meteoalram, dok je žuti u Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji. U ostatku zemlje nema upozorenja.

Stiže tropski jul

U celoj Srbiji se očekuje topao jul sa srednjom temperaturom vazduha za oko tri stepena iznad višegodišnjeg proseka, navodi se u prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a procenjuje se i da tokom tog meseca možemo očekivati čak 21 tropski dan!

U svakom slučaju, čak polovina jula biće tropska, jer je minimalan broj očekivanih tropskih dana – 15. A to znači da temperatura neće padati ispod 30 stepeni Celzijusovih.

– U odnosu na jun, u julu možemo očekivati znatno stabilnije vreme i duži niz toplih i sunčanih dana, pravih letnjih. Vreme će biti primereno letu na našem podneblju – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Od nedelje nam se vraća leto

On dodaje i da se „od nedelje vraća leto“, te će temperature biti u porastu.

– Već naredne nedelje se očekuju temperature oko 30. podeoka, a generalno, u julu će tokom više dana iznosti više od 30 stepeni – zaključuje on.

Srednja maksimalna temperatura vazduha će u julu iznositi od 30 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima, a u planinskim od 19 do 23.

Prognozira se da će se srednje julske temperature kretati od 23 do 26 stepeni, odnosno 16 do 20 na planinama.

Srednja minimalna temperatura u ravničarskim delovima kretaće se od 15 do 20, dok će u planinama te vrednost iznositi od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Očigledno nas čeka vreo period, te ne čude navodi RHMZ-a da će količina padavina biti ispod proseka u većem delu zemlje, a na jugu u granicama proseka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike