najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vanredna situacija u tri grada i 14 opština

U Srbiji se na većini nedavno poplavljenih područja voda povlači, ali su sve nadležne službe u pripravnosti, jer se očekuju nove padavine, a na snazi je žuti meteoalarm.

Zbog padavina i izlivanja vodotokova vanredno je u Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu i Rači, kao i na delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac.

Prema podacima MUP-a, poplavljeno je 710 domaćinstava, a do sad je evakuisana 171 osoba. Na terenu su pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojske Srbije.

Premijer, koji je posetio opštinu Lučane, najavio je da će država pomoći građanima, ističući da je obezbeđen državni novac, ali i pomoć EU od 1,2 miliona evra, od čega će 700.000 evra biti odvojeno za aparate, belu tehniku i nameštaj, a ostatak za poljoprivredu.

U nekim delovima zemlje, zbog poplava ima problema sa snadbevanjem električnom enegijom i vodom, a aktivirala su se i pojedina klizišta.

U toku noći, prema prognozi, najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije od 10 do 20 litara po metru kvadratnom za 12 sati, dok na severu Vojvodine nije bilo padavina.

MUP je saopštio da je vodostaj Zapadne Morave u opadanju i da je na teritoriji Čačka snadbevanje strujom i vodom uredno, te da su svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča, gde se koristi alternativni pravac preko Graba.

U opštini Ivanjica, u naselju Erčege, bez električne energije je 21 domaćinstvo, a ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Trenutno je poplavljeno oko 10 kuća, u kojima živi 26 stanovnika, a ugroženo je i poljoprivredno zemljište u površini od oko 30 hektara. Problema ima i sa deset novih klizišta na putevima prvog i drugog prioriteta, osam na nekategorisanim putevima i pet na poljoprivrednom zemljištu.

Trenutno se voda zadržala samo u delu preduzeća Hidrokomerc. Bez električne energije je i dalje oko 10 domaćinstava.

Benzinske pumpe u Lučanima nisu više pod vodom, ali je snadbevanje gorivom i dalje onemogućeno.

Istovremeno, JP „Putevi Srbije“ saopštilo je da je na snazi obustava saobraćaja na državnom putu IA reda broj 181, deonica Kratovska stena – Lučani zbog ispumpavanja vode iz naselja Lučani.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Ugroženo je 12 objekata u naseljima Ugljarevo, Bogdanju i Grabovcu u opštini Trstenik, gde je poplavljeno oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U opštini Ćićevac poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, ugroženo je 23 stambenih objekata i jedna farma jednodnevnih i tovnih pilića, evakuisano je 100 košnica pčela i 90 komada svinja.

Na teritoriji opštine Jagodina je zbog povećanja vodostaja Velike Morave došlo do plavljenja oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 360 domaćinstava.

Bez električne energije su 22 domaćinstava na ugroženom području u mestu Grdica, Adrani, Oplanići, Miločaj i Sirča. Tokom poplava došlo je do isključenja sa elektroenergetske mreže 265 domaćinstava.

Na teritoriji opštine Raška poplavljeno je oko 320 hektara zemljišta, ugroženo 67 objekata i 18 putnih pravaca. Pričinjena je velika materijalna šteta na infrastrukturnim objektima. Evakuisane su četiri osobe i šest grla stoke.

Na teritoriji opštine Novi Pazar ugroženo je oko 90 objekata, poplaveljeno oko 20 hektara poljopriovrednog zemljišta, srušeno je tri pešačka mosta, a evidentirano 14 klizišta i 11 odrona, dok električnu energiju nema oko 200 domaćinstava.

U opštini Sjenica je ugroženo deset stambenih i 30 pomoćnih objekata, a usled podzemnih voda poplavljeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok oko 1.500 do 3.500 stanovnika nema struju.

U Tutinu je bez struje oko 100 domaćinstava, u Novoj Varoši 705 domaćinstava, a u Prijepolju 156.

Na teritoriji Bajine Bašte evidentirano je oko 50 klizišta, a struju nema 172 domaćinstva.

U opštini Arilje nema problema u vodosnadbevanju i snadbevanju strujom, a poplavljeno je oko 50 hektara zemljišta.

U Kosjeriću je srušeno tri mosta a evidentirano je pet klizišta.

U Užicu nije bilo potrebe za evakuacijom lica, ali je oko 80 domaćinstava ostalo bez vode. U tom gradu je srušen jedan, a oštećeno tri mosta, ali nema prekida u saobraćaju.

Evidentirano je 20 klizišta, a očekuje se još prijava, dok je na 15 lokalnih putnih pravaca ugrožena infrastruktura.

U Topoli je evakuisano 28 grla krupne stoke, poplavljeno oko 210 hektara zemljišta, srušen jedan most, a aktiviralo se i jedno klizište.

U opštini Ljig 50 domaćinstava je ugroženo, poplavljeno je oko 900 hektara zemljišta, ali nema prekida u snabdevanju električnom energijom i vodom.

Vojska pomaže građanima u poplavljenim opštinama

Pripadnici Vojske Srbije i danas su angažovani na otklanjanju posledica polplava u svim opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, a naviše pripadnika Vojske je angažovano u opštini Lučani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Više od 280 pripadnika Vojske Srbije, sa 28 motornih vozila i 20 inžinjerijskih mašina, angažovano je na teritorijama opština Lučani, Novi Pazar, Čačak, Raška, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Topola, Trstenik, Kruševac i Kragujevac, navodi se u saopštenju.

Najviše pripadnika Vojske Srbije angažovano je u opštini Lučani, koja je pretrpela veliku štetu nakon izlivanja bujičnih reka u tom kraju.

Prema rečima načelnika štaba Druge brigade pukovnika Muharema Fazlića u Lučanima je trenutno angažovano 115 pripadnika Druge brigade Kopnene vojske i 10 motornih vozila.

„Od prvog dana pripadnici vojske izašli su na teren u opštini Lučani, gde su angažovani na dve lokacije – u fabrici namenske industrije “Milan Blagojević“ i u naselju Dljin“, rekao je on.

U okviru pomenute fabrike, urađeno je 450 metara novog zaštitnog bedema koji je popunjen sa oko pet hiljada džakova sa cementom, a ostaje da se uradi još oko 150 metara zaštitnog bedema, čime su stvoreni uslovi da se u potpunosti zaštiti taj deo koji je u prethodnom periodu bio na udaru poplavnog talasa – objasnio je pukovnik Fazlić.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su i na otklanjanju posledica poplava, raščišćavanju stambenih objekata, kao i rašišćavanju kruga fabrike namenske industrije.

Zastupnik komandanta 22. pešadijskog bataljona iz Požege, kapetan Ivan Ćatić istakao je da su pripadnici tog bataljona angažovani po naređenju pretpostavljene komande na zahtev Štaba za vanredne situacije opštine Lučani na saniranju štete nastale od poplava na teritoriji te opštine.

„Angažovani smo kao ispomoć privrednim subjektima na raščišćavanju nanosa u krugu preduzeća i radnih prostorija“ – rekao je Ćatić.

Vučić: Ako kiša nastavi, proglašavamo vanrednu situaciju u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se padavine nastave do 21 sat večeras, stvoriti uslovi da se proglasi vanredna sitaucija na celoj teritoriji Srbije.

Vučić je rekao da zakon tačno propisuje u kojim slučajevima se proglašava vanredna situacija, te da bi je vlada već proglasila da je zakon ne sprečava.

„Mi nemamo zakonski pravo da donesemo odluku o vanrednoj situaciji, inače bih je već doneo. Nemamo pravo dok nam se nešto negde ne dogodi. Tek posledično možemo da reagujemo uvođenjem vanredne situacije i onda tek u punoj snazi i vojsku i policiju i sve čime raspolažemo stavljamo na teren, kako bismo pomogli građanima“, rekao je Vučić.

On je dodao da je država u svakom momentu spremna za donošenje takve odluke, a da je do sad urađeno sve ono što je moglo da se učini u skladu sa zakonom.

„Ako ovako nastavi da pada kiša do 21 sat, onda mislim da večeras možemo da očekujemo uvođenje vanredne situacije za celu Srbiju“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. batamrca

    Izbaci HARP iz države i pohapsi sve one koji su učestvovali u njegovom odobravanju i zabrni ispuštanje kojekakvih hemikalija pri preletima Srbije i neće biti problema.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike