U trendu

Vanredno stanje u nekoliko opština u Srbiji (foto)

Zbog obilnih padavina u nekoliko opština u Srbiji proglašena je vanredna odbrana od poplava, a 34 osobe su evakuisane iz poplavljenih objekata. Vanredna situacija proglašena je u Nišu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu…
Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su u ponedeljak 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince, saopštio je MUP.

Pripadnici Vatrogsno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crpljenju vode u opštini Svrljig-selo Niševac, opštini Doljevac u selima Orljane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Doljevac.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja evakuisao je četiri dečaka u Bujanovačkoj banji.
U Topličkom upravnom okrugu, u mestu Žitorađa opština Prokuplje izlila se Jugbogdanovačka reka i potok pri čemu je došlo do plavljenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta.

​Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom dana u reonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crpljenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave, došlo je do plavljenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Željuša. Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica.

Vanredna odbrana od poplava u Dimitrovgradu, Nišu i Vranju

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama „Južna Morava- Vranje“ i „Nišava-Niš“, saopšteno je iz JVP „Srbijavode“.

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici „Nišava-Niš, Dimitrovgrad“ i na Vodnoj jedinici „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“.

​Na terenu su sve službe „Srbijavode“ i nadležnih vodoprivrednih preduzeća sa direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mere u cilju sprečavanja plavljenja područja.

„Pošto se poplavni talas polako pomera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gde je zabeležen porast nivoa reke Morave su takođe naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbedni“, istakao je sinoć Puzović.

U Nišu, Pirotu, Dimitrovgradu i Vranju su održani Krizni štabovi, gde su utvrđene hitne sanacione i preventivne mere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama.

Kako se navodi, poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije.
Službe JVP „Srbijavode“ uvode dežurstva na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, kako bi u skladu sa hidrološkom situacijom angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva, preneo je Tanjug.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar