U trendu

Važno učešće gradjana u planiranju budžeta opština

BEOGRAD, 7. juna 2016. (Beta) – Gradjani bi trebalo više da učestvuju u planiranju budžeta opština i lokalnih zajednica i predlažu projekte koji će doprineti poboljšanju uslova života, ocenjeno je danas na predstavljanju rezultata projekta „Participativno budžetiranje“, koji sprovodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija.
Programski koordinator BIRN-a Slobodan Georgiev izjavio je da se ovaj projekat sprovodi sa NALED-om, uz pomoć Evropske komisije i podršku Vlade Srbije.

„Cilj projekta je povećanje transparentnosti rada javne uprave i edukacija gradjana“, rekao je on i dodao da je važno da gradjani učestvuju i iznesu ideje u trenutku kada se budžet priprema, a ne posle toga.

Prema njegovim rečima, gradjani treba da dostave predloge, da se o njima glasa i da predlozi koji pobede budu realizovani u narednoj godini.

„Ovim projektom pokušavamo da gradjane više uključimo u proces donošenja budžeta opština“,rekao je Georgiev.

Kako je istakao, projekat je sproveden u 10 opština – Trstenik, Pirot, Knjaževac, Pančevo, Zrenjanin, Sombor, Šabac, Ruma, Sremska Mitrovica i Vračar.

Na glasačkim listićima našlo se ukupno 93 projekta, od kojih će 18 biti finansirano iz budžeta za 2016. godinu.

On je rekao da se predlozi gradjana uglavnom odnose na poboljšanje uslova života, kao što su na primer sredjivanje parka, ulica, trotoara ili nekih zelenih površina.

Geogrijev je rekao i da je Opština Vračar, gde su danas predstavljeni rezultati programa, idealno mesto za sprovodjenje participativnog budžetiranja, jer je mala opština, ljudi se poznaju i mogu da prepoznaju potrebe okruženja.Predsednik Opštine Vračar Tijana Blagojević rekla je da cilj te opštine bio da se gradjani uključe u kreiranje budžeta za 2016. godinu.

„Gradjani su zajedno sa opštinom odredjivali prioritete i projekte u budžetu. Podrazumevala se i edukacija gradjana da mogu da prate izvršenje budžeta“, rekla je ona.

Ona je napomenula da  budžet opštine ove godine smanjen na oko 100.000 dinara, ali da to neće uticati na projekte koje su gradjani predložili.

„Opština Vračar je zahvalna BIRN-u na ovom projektu, jer je važno da zajedno sa gradjanima kreiramo budžet, osmišljavamo projekte i realizujemo ih kako bi kvalitet života gradjana bio bolji“, rekla je ona.

Ona je dodala da su gradjani odabrali projekte gerentodomaćica kao pomoć najstarijim sugradjanima, nabavke računara za sve učenike trećeg razreda u vračarskim osnovnim školama i komunalna uredjenja malih delova i površina.Član opštinskog veća Bogdan Tatić rekao je da je projekat sjajna prililika da se gradjani edukuju i aktivno učestvuju u kreiranju politike opštine.

„Ovo je odlična prilka da dobijemo predloge od gradjana i da u budžet uključimo nove stvari“, istakao je on.

Tatić je dodao da je ta opština prošle godine anketirala gradjane o njihovim predlozima i da je interesooanje bilo veliko.

Uvodjenjem prakse učešća gradjana u proces donošenja odluke o lokalnim budžetima, ovaj projekat za cilj ima da ojača ulogu koju mediji, civilni sektor, predstavnici lokalnih biznisa i gradjani imaju u demokratskim procesima na lokalu i da ojača kredibilitet odluka javne administracije.Projekat je podržala Evropska unija u okviru IPA programa „Podrška civilnom društvu 2013“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.