U trendu

Većina građana za Kosovo u Srbiji, ali…

Veliki broj građana Srbije kao rešenje vidi Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, ali većina ispitanika nije spremna na značajnije lično žrtvovanje, ukoliko je to uslov za rešavanje statusa Kosova, pokazalo je istraživanje „IPSOS Stratedžik marketinga“.

Polovina građana izjavila je da prati dešavanja vezana za KiM, dok je isto toliko njih navelo da ih ne prati, a većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve, ukoliko je to uslov za rešavanje statusa južne pokrajine.

Direktor IPSOS-a Srđan Bogosavljević kaže da postoji velika konfuzija među građanima kada je u pitanju KiM, te da nema preciznih i konzistentnih stavova.

„Među građanima ne postoji jedinstven stav koje rešenje je u najboljem interesu Srbije. Iako najveći procenat građana veruje da je to vraćanje Kosova Srbiji, zastupljena su i druga rešenja. Tako je Kosovo kao suštinska autonomija u okviru države Srbije najbolje rešenje za 26-28 odsto građana, dok je podela teritorije između Albanaca i Srba sa posebnom brigom za prava Srba koji ostaju na KiM i zaštitom srpskih crkava i manastira najbolje rešenje za 15-20 odsto građana“, kaže Bogosavljević.

Navodi da je pitanje Kosova veoma „eksplozivna“ tema koja nije visoko rangirana kada je u pitanju interesovanje građana, osim, kaže, ako se nešto desi.

Kako kaže, ekonomske teme, koje se tiču pitanja „kako da preživim“ uvek su prve za građane, pa onda druga pitanja među kojima je i KiM.

Kada je reč o stavu o preambuli Ustava u kojoj se pominje da je KiM sastavni deo Srbije, 36 odsto građana Srbije nema jasan stav, 26 odsto smatra da preambula treba da ostane u Ustavu, dok 22 odsto smatra da je treba izbaciti.

Sa stavom da je Kosovo kao teritorija već izgubljeno, te da Srbija treba da brine o Srbima i kulturnoj baštini, ali da je nerazumno da se zbog već izgubljene teritorije odričemo šansi za brži razvoj Srbije koje nam se nude kroz pridruženje EU, slaže se nešto više od 42 odsto ispitanika.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)