U trendu

Veličković i Jovičić sa poljoprivrednicima u Ovči

BEOGRAD – Članovi beogradskog odbora SNS Milinko Veličković i Aleksandar Jovičić posetili su danas poljoprivredno domaćinstvo u Ovči i razgovarali sa poljoprivrednicima o podsticajima, zdravstvenoj zaštiti životinja i budućim ulaganjima.

Veličković, koji je gradski sekretar za privredu, rekao je da sekretarijat na čijem je čelu intenzivno radi na povećanju subvencija, pa su tako 2013. godine subvencije za poljoprivredne proizvođače iznosile 20 miliona dinara, dok su 2019. godine povećane na 200 miliona dinara.

„To pokazuje da vlast vodi računa, ne samo o urbanim, već i o ruralnim seoskim područjima. Grad će i ubuduće posvetiti pažnju seoskim područjima i poljoprivrednim prozvođačima, i nastaviti sa pozitivnim trendom rasta podsticaja za poljoprivrednike, Beograd je pozicionirao poljoprivredu na visoko mesto“, rekao je Veličković, a navodi se u saopštenju SNS.

Istakao je i značaj organske proizvodnje, kao perspektivne, i rekao da je grad prepoznao da je registrovanim gazdinstvima potrebno da imaju i besplatne obuke.

Najavio je da će sledeće godine Grad dati subvencije od kojih će korist, pre svega, imati upravo proizvođači organske hrane.

Veličković je rekao da je važna komunikacija države, grada i gradskih opština, i želja i volja da se ljudima pomogne, a SNS pokušava na konkretnim primerima, kroz direktan razgovor sa građanima, da rešava probleme.

On je dodao da je, prema podacima iz katastra, u gradu uknjiženo oko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je obradivo oko 150.000 hektara.

Takođe, na teritoriji grada registrovano je preko 33000 poljoprivrednih gazdinstava, dodao je on.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić naveo je da je poljoprivreda teška delatnost, ali da je bitno ljudima dati mogućnost i motiv da rade.

Podsetio da je do sada opština podelila 84 plastenika i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za novi konkurs za dodelu plastenika.

„Od kako je SNS preuzela odgovornost na Paliluli, u poljoprivredu je uloženo oko 14 miliona dinara, a bivša vlast nikada nije ulagala u poljoprivredu. Mi smo pokazali brigu i uvek smo tu za poljoprivrednike, svakodnevno im pomažemo oko prikupljanja dokumentacije za subvencije“, kazao je Jovičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.