U trendu

Velik broj dece radi na ulici ceo dan

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) upozorila je danas da je u Novom Sadu 16 odsto ukupnog broja dece uključene u rad na ulici, na tome angažovano po ceo dan.

Ta hrišćanska organizacija se zalaže za smanjenje siromštva, razvoj međucrkvene saradnje i za jačanje ljudskih prava čime doprinosi izgradnji solidarnog građanskog društva u Srbiji, piše na njenom sajtu.

Njeno istraživanje o deci koja rade na ulici je od maja do avgusta sprovedeno u Novom Sadu, Beogradu, kao i u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori.

Podaci iz istraživanja o Novom Sada, koje je EHO sprovela u 103 porodice u tri neformalna nehigijenska naselja i na ulicama, pokazali su i da 18,3 odsto dece provede manje od tri sata na ulici, da 19,2 odsto dece na ulici radi od tri do pet sati dnevno, da ima 6,7 odsto dece koja na ulicama provode više od šest sati dnevno dok oko 16 odsto nema odredjeno vreme koje provodi na ulici.

Istraživač EHO Nemanja Vranešević rekao je na konferenciji za novinare da se ta deca uglavnom bave prosjačenjem, čuvaju prazna mesta na parkinzima, peru prozore automobila na semaforima, a deo se bavi i sakupljanjem sekundarnih sirovina, dok hranu uglavnom traže po kontejnerima.

Po rečima Vraneševića, zabrinjavajuć je podatak da je 27,9 odsto te dece na ulicama samo, bez nadzora roditelja ili staratelja. To povećava rizik da postanu žrtve nasilja, trgovine ljudima, kao i seksualne, radne i ekonomske eksploatacije.

Predstavnica Pokrajinskog ombudsmana Ankica Dragin, rekla je da je ta institucija 2011. godine sprovela istraživanje „Dečje prosjačenje u Vojvodini“, te da su tada istaknuti sistemski problemi, poput činjenice da sistem ne prepoznaje decu ulice kao posebnu kategoriju ili društveno ranjivu decu, a prosjačenje spada u „remećenje javnog reda i mira“.

„Tek ukoliko bi neko dete bilo identifikovano da remeti javni red i mir, tek tada bi institucije postupale, najčešće policija, koja bi decu odvela u prihvatilište Centra za socijalni rad, ali su se ona kasnije najčešće vraćala na ulicu i u taj začarani krug života“, rekla je Dragin.

Prema rečima Tatjane Vidović iz organizacije EHO, od 2011. godine i istraživanja Pokrajinskog ombudsmana, pa do danas, ipak ima „odredjenih pomaka u pozitivnom smeru“, iako situacija još nije rešena u korist dece.

„Ministarstvo radi na tom problemu, uskladjeni su domaći dokumenti sa medjunarodnim, Grad Novi Sad je pokrenuo Svratista za decu ulice… Nadamo se da će 2017. godine biti novih zakonskih propisa, izmena postojeće regulative, dopune zakona i da smo na putu da prepoznamo slabosti društva u kojem živimo“, rekla je koordinatorka projekta EHO Tijana Vidović.

Proteklog vikenda EHO je na ulicama Novog Sada i u pojedinim ugostiteljskim objektima, organizovao akciju „Ulica nije i ne sme biti dom nijednom detetu“ kao deo regionalne kampanje koja ima za cilj da gradjanima skrene pažnju na te probleme.

Kampanju je podržali Regionalna mreža za decu uključenu u život ili u rad na ulici, i medjunarodna humanitarna organizacija „Sejv d čildren“ (Save the Children).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar