U trendu

Veliki dan za Srbiju zbog ruskog veta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je ruskim vetom na predlog Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN „sprečeno bacanje ljage na ceo srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim“, dok je Rusija „dokazala da je pravi i iskren prijatelj“ Srbije.

„Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskopmpromisno poštuju istinu i pravdu“, navodi se u saopštenju predsednika, uz ocenu da je danas „veliki dan za Srbiju“.

Nikolić je dodao da se u Srebrenici desio „užasan zločin koji je osudila cela Srbija“, ali i da su „muslimanske snage Bosne i džihadisti“ hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica, i sravnili sa zemljom 39 sela u tom području.

Prema njegovoj oceni, rezolucija koju je predložila Velika Britanija podneta je u možda najdrastičnijoj verziji, a za cilj je imala da srpski narod bude osuđen za „genocid svetskih razmera“.

„Paradoksalan je pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti“, bude označen kao genocidan, navodi se u saopštenju.

Predsednik je rekao da čak i kada bi takva „paradoksalna odluka“ bila doneta Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzela, jer te osobine „nisu imanentne srpskom narodu“.

„Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom sveta“, zaključio je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar