najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojske

Interesovanje za dobrovoljno služenje vojske je veliko, a do sada je prijavljeno više od 400 kandidata za decembarski rok, od čega je 15 odsto devojaka.

Portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić rekao je da svu zainteresovani još mogu da se prijave, a informacije su na sajtu tog resora.

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem od decembra će trajati šest meseci, umesto dosadašnja tri, pri čemu će dobrovoljci dobijati novčanu naknadu i imati mogućnost da budu primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Nov način služenja vojnog roka podrazumeva da prva tri meseca vojnici prođu kroz osnovnu i specijalističku vojničku obuku, dok će poslednja tri provesti u jedinicama, uvežbavajući zajedno sa profesionalnim vojnicima.

“Ideja nam je da rasteretimo profesionalne vojnike u izvršavanju nekih osnovnih vojničkih dužnosti. Oni će više da se bave usavršavanjem stečenog znanja i uvežbavanjem svojih veština. Želimo da znatno osnažimo rezervni sastav Vojske Srbije. Ujedno ćemo dobiti i podmlađeni rezervni sastav koji će biti znatno bolje i kvalitetnije osposobljen”, izjavio je Krivokapić.

Kako je objasnio tim modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka unapređuju se operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Za sve momke i devojke koji se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka sa oružjem u trajanju od šest meseci od decembra ove godine Ministarstvo odbrane predvidelo je i različite pogodnosti, poput većih novčanih iznosa.

Naime svi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka dobiće uprva tri meseca oko 10.000 dinara, u četvrtom oko 15.000, u petom 20.000, a u šestom 25.000 dinara.

Kako je dodao Krivokapić postoji mogućnost i da određeni broj vojnika kasnije bude primljen i u profesionalnu vojnu službu, a ministarstvo će u vidu imati sve momke i devojke koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem od 2011. do danas.

“To će sada biti praksa. Biraćemo najbolje”, rekao je Krivokapić.

Prijave se podnose u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike