Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojske

Interesovanje za dobrovoljno služenje vojske je veliko, a do sada je prijavljeno više od 400 kandidata za decembarski rok, od čega je 15 odsto devojaka.

Foto: Beta

Foto: Beta

Portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić rekao je da svu zainteresovani još mogu da se prijave, a informacije su na sajtu tog resora.

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem od decembra će trajati šest meseci, umesto dosadašnja tri, pri čemu će dobrovoljci dobijati novčanu naknadu i imati mogućnost da budu primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Nov način služenja vojnog roka podrazumeva da prva tri meseca vojnici prođu kroz osnovnu i specijalističku vojničku obuku, dok će poslednja tri provesti u jedinicama, uvežbavajući zajedno sa profesionalnim vojnicima.

“Ideja nam je da rasteretimo profesionalne vojnike u izvršavanju nekih osnovnih vojničkih dužnosti. Oni će više da se bave usavršavanjem stečenog znanja i uvežbavanjem svojih veština. Želimo da znatno osnažimo rezervni sastav Vojske Srbije. Ujedno ćemo dobiti i podmlađeni rezervni sastav koji će biti znatno bolje i kvalitetnije osposobljen”, izjavio je Krivokapić.

Kako je objasnio tim modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka unapređuju se operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Za sve momke i devojke koji se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka sa oružjem u trajanju od šest meseci od decembra ove godine Ministarstvo odbrane predvidelo je i različite pogodnosti, poput većih novčanih iznosa.

Naime svi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka dobiće uprva tri meseca oko 10.000 dinara, u četvrtom oko 15.000, u petom 20.000, a u šestom 25.000 dinara.

Kako je dodao Krivokapić postoji mogućnost i da određeni broj vojnika kasnije bude primljen i u profesionalnu vojnu službu, a ministarstvo će u vidu imati sve momke i devojke koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem od 2011. do danas.

“To će sada biti praksa. Biraćemo najbolje”, rekao je Krivokapić.

Prijave se podnose u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar