Veliko priznanje: ovaj grad se našao na listi evropskih gradova budućnosti

Niš je na listi evropskih gradova i regiona budućnosti magazina „Fajnenšel tajms“ za ovu i narednu godinu. Na osnovu uslova poslovanja, rangirano je gotovo 500 gradova i 150 regiona.

Na prvoj poziciji malih evropskih gradova je mađarski Debrecin, Niš je na sedmom, a kao region na trećem mestu za 2018/2019. godinu, prenosi RTS.

Na listu britanskog magazina, Niš je plasirao 430 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih nekoliko godina.

– Ono što se nalazi u takvom glasilu zaista ima uticaja na biznismene u donošenju odluka. Mnogi svoj radni dan počinju čitanjem lista Fajnenšel tajms – navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

Pre septembarskog poziva iz redakcije magazina, Niš je dva puta pokušao da uđe na listu Fajnenšel tajmsa, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.

– Praktično, mi smo dobili priznanje za način na koji Grad Niš radi i sarađuje sa investitorima – ističe Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

– Konkretan rezultat politike koju sprovodi lokalna vlast, uz pomoć Republike, jeste izgradnja četiri nove fabrike samo u ovom trenutku, izgradnja naučnotehnološkog parka – ukazuje Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za privredu.

Niš ima manje od 30.000 nezaposlenih i u pripremi su radna mesta za još 8.000 ljudi – u dve nove fabrike koje se grade „Imi“ i „Cumtobel“, ali i u „Asteru“, „Džonson elektriku“ i „Leoniju“.

– U našem pogonu u Nišu trenutno je zaposleno više od hiljadu radnika, a do kraja 2019. godine biće ih 2.200. Veoma sam zadovoljan radom svih radnika u Srbiji – napominje direktor kompanije „Leoni“ Klemens Saks.

Fajnenšel tajms je ocenio Niš i okolinu regionom budućnosti, a mladi iz Niša nadaju se da će biti bolje i da grad ima perspektivu.

U FDI magazinu se, pored Niša, na pojedinim listama nalaze i Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vojvodina kao region.

3 komentara
 1. milan

  Beograd je najvece selo.U njemu zivi sva inteligencija iz Bosne,Hrvatske,C .Najgore i kosovari.

 2. Zoran Zemun

  ne mogu da verujem, vas i vucicev „beograd na vodi“ nije!?!?! kako je moguce da najlepsi, najplemenitiji, najgostoljubiviji grad na svetu, beograd, nije grad buducnosti!? Ovi iz finansajl tajmsa su poludeli, slepi pored ociju…

  1. jel

   “Na prvoj poziciji malih evropskih gradova je mađarski Debrecin, Niš je na sedmom“ jel citas ti nekad tekst, MALIH EVROPSKIH GRADOVA ,nisam znao da je BG mali evropski grad.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike