U trendu

Venci i cveće u Nišu za nastradale tokom NATO agresije

Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu i spomenik Nišlijama nastradalim tokom bombardovanja 1999. u Nišu je počelo obeležavanje 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju.

Vence i cveće na spomen obeležja položili su danas članovi porodica koje su u ratu 1999. izgubile svoje najmilije, predstavnici Vojske, grada Niša i niških gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, ustanova i institucija, Rusko-srpskog humanitarnog centra i brojna udruženja gradjana.

Sladjan Vučković, deminer koji je teško povredjen prilikom uklanjanja kasetnih bombi na Kopaoniku, aprila 1999. godine, kazao je da ne prodje dan da se priseti nesreće u kojoj je ostao bez obe ruke, a noga i lice  teško povredjeni.

„Najteže mi je svih ovih godina bilo što nisam mogao da pomilujem svoju decu. Kada je ta kasetna bomba eksplodirala moja ćerka imala je nepunih pet godina, a sin deset godina. Sada mogu da kažem da sam bogat čovek jer imam i unuku, ali sam hendikeprian, ne mogu da je uzmem za ruku i povedem u šetnju“, rekao je Vučković nakon što je položio cveće na spomenik Nišlijama koji su stradale za vreme NATO agresije.

Vučković je kazao da i danas, 20 godina od NATO agresije mi u Srbiji imamo teritoriju koja nije očićena od kasetnih bombi.

„Prema podacima Centra za razminiravanje imamo 2,5 miliona kvadrata zemljišta nije očišćeno od kasetnih bombi, a na 150 lokacija imamo bombe velikog kalibra i rakete koje se nalaze na dubini od nekoliko metara. To su sve potencijalne opasnosti za gradjane“, izjavio je Vučković.

On je kazao da je nedostatak novca razlog što naša zemlja još nije očistila svoju teritoriju od eksplozivnih naprava.

„Ukoliko bi pristupili Konvenciji o zabrani korišćenja kasetne municije bili bi u mogućnosti da koristimo fondove koje daju zemlje poput Nemačke, Francuske i Italije. Medjutim, naša zemlja još nije potpisnica te konvencije“, rekao je Vučković.

Povodom oboležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Sabornom hramu u Nišu svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej.

Na Trgu kralja Milana u Nišu večeras u 19.45 počeće svečana ceremonija obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.