Venci na mestu pogibije troje kineskih novinara u NATO bombardovanju 1999.

Na mestu srušene zgrade Ambasade Kine u Novom Beogradu, u kojoj je prilikom NATO bombardovanja pre 19 godina poginulo troje kineskih novinara, danas su u znak sećanja položeni venci.

Vence su položili ambasador Li Mančang, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Kako je saopštio UNS, Li Mančang rekao je da je danas „po kineskom kalendaru dan kada se sećamo preminulih heroja“ i zahvalio predstavnicima Vlade Srbije i Grada Beograda koji su došli na mesto srušene zgrade Ambasade da obeleže ovaj dan.

Djordjević i Mali su istakli da se ne smeju zaboraviti svi koji su stradali u NATO bombardovanju 1999. godine, ali „kao narod, obavezni smo da praštamo“.

„Ono što se tada desilo, zauvek je spojilo srpske i kineske novinare. Mi nećemo zaboraviti taj napad i ta ubistva“, rekao je Radomirović

Predsednik UNS-a je rekao i da će to udruženje učiniti sve što može da se konačno istraže sva ubistva novinara, uključujući i ubistva novinara na Kosovu i napad NATO na zgradu Radio-televizije Srbije u kojem je poginulo šesnaest zaposlenih.

U napadu NATO-a na Ambasadu Narodne Republike Kine 7. maja 1999. godine, u 23 sata i 45 minuta, poginuli su Sin Sing i Dji Djing – dopisnici dnevnog lista „Guangming žibao“, i Šao Junhuan, dopisnik kineske novinske agencije Sinhua.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike