U trendu

Venci na rusku Spomen-kosturnicu i spomenik na Avali

BEOGRAD – Povodom ruskog državnog praznika – Dana branilaca otadžbine danas je na rusku Spomen-kosturnicu na Novom groblju pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio venac.

Vence su položili državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Belorusije Valerij Briljov i ambasador Kazahstana Madi Atamkulov.

Mladenović je podsetio da Grad Beograd svake godine obeležava ovaj veliki praznik za rusku državu i ruski narod, znajući koliki je bio doprinos Rusa u našoj borbi za slobodu.

„Na taj način odajemo poštu velikom broju heroja koji su dali svoj život u zajedničkoj borbi za slobodu, koju je izvojevao srpski i ruski narod u vekovima za nama. Danas smo odali poštu i na Groblju oslobodilaca, gde su sahranjeni ratnici Drugog svetskog rata, ali i kod Iverske kapele na Novom groblju, gde su pohranjeni posmrtni ostaci velikog broja Rusa koji su dali svoje živote u Prvom svetskom ratu“, kazao je Mladenović.

Dodao je da su poštu odali i dobrovoljcima koji su u 19. veku dolazili u Srbiju i pomagali prilikom oslobođenje od Otomanske imperije, a čime, kako je naveo, iznova dokazujemo da je naša istorija zajednička i da treba da negujemo kulturu sećanja na junake koji su položili svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodnim zemljama.

Rukovodilac srpskog odeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Natalija Kocev istakla je da su srpski i ruski narod pobedili u oba svetska rata i da je odavanje pošte čin zahvalnosti herojima koji su u tim borbama dali svoje živote.

Povodom ovog velikog ruskog praznika član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je venac na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.