U trendu

Verbić: Broj časova mora biti uskladjen sa zakonom

Ministar prosvete Srdjan Verbić izjavio je danas da učenici u školama u Srbiji imaju više časova od onoga što zakon predvidja, a da broj časova mora biti uskladjen sa zakonom.

Verbić je novinarima rekao da je cilj da četrdesetočasovna radna nedelja bude bolje popunjena, da ima više vannastavnih aktivnosti, a da se smanji broj časova.

Ministar je rekao da je na sastanku sa predstavnicima sindikata prosvete bilo reči o tome da bi bilo dobro da se donese novi Pravilnik o vrstama stručne spreme koji bi omogućio nastavnicima da predaju više od jednog predmeta, kako bi se delimično rešio veliki problem „razudjenosti škola“.

„Isto tako pričali smo kako iskoristiti ove postojeće predmete koje imamo u okviru časova da napravimo vannastavne aktivnosti. Mislim da smo se jako dobro razumeli na tu temu. Nama je cilj da ta četrdesetočasovna radna nedelja bude bolje popunjena, da ima više van nastavnih aktivnosti, a da se smanji broj časova“, naveo je Verbić.

Na pitanje šta će biti sa nastavnicima izbornih predmeta, Verbić je kazao da je cilj da ima više vannastavnih aktivnosti, a da je bitno imati ljude za to.

„Ono što nije bitno je da li ćemo to zvati izbornim predmetom ili nekako drugačije. Nama su potrebni ti ljudi koji će oplemeniti školu tako što će biti više sadržaja u vannastavnim aktivnostima“, kazao je Verbić.

Ministar je rekao da će se, ako do marta 2016. godine bude usvojen Pravilnik, to primenjivati na narednu školsku godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.