U trendu

Verbić: Finansiranje studenata zavisiće od uspeha

Ministar prosvete i nauke Srdjan Verbić najavio je danas da bi novim propisima za studente trebalo da bude uvedeno standardno finansiranje kojim će, zavisno od uspeha, biti utvrdjen i procenat novca koji država odvaja za nečije studiranje.

Verbić je u Beogradu na skupu posvećenom zapošljavanju mladih rekao da se još traži pravi model, ali da je sigurno to da će svaki student znati koliko košta njegovo školovanje.

„Suma koja će se izdvajati ostaje ista, samo će ta sredstva drugačije biti raspodeljena“, kazao je Verbić.

Govoreći o problemima pri zapošljavanju mladih, Verbić je naveo da je najveći problem nedostatak prakse a da u tome mnogo toga mora da učini država, privreda, nevladin sektor, ali i oni koji traže posao.

„Država treba i mora da učini još mnogo toga, ali niko nema moralno pravo da sedi i čeka da mu država reši problem zaposlenja“, rekao je Verbić.

Na skupu je rečeno da je Srbija zajedno sa Rumunijom i BiH jedna od zemlja sa najvećom stopom nezaposlenih medju visokoobrazovanim.

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja, mladi na posao čekaju u proseku dve godine, a trenutno na evidenciji nezaposlenih ima 186.000 osoba do 30 godine, što je oko 25,3 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar