U trendu

Verbić: Investitorima od diplome važnije šta neko ume da radi

Poslodavcima i investitorima nisu važne diplome, već šta osoba zna da radi, izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić i istakao da je Nacionalni okvir kvalifikacija (NOK) verovatno najvažzniji preduslov za strane investicije u Srbiji.

„Poslodavci žele da vide kvalifikacije, šta neko ume i zna da uradi“, rekao je Verbić, na konferenciji „Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji – uspostavljanje komunikacije između obrazovanja i tržišta rada“.

On je istakao da Ministarstvo prosvete jeste nosilac projekta izrade Nacionalnog okvira kvalifikacija, ali isto tako je rekao da tim poslom ne treba da se bavi samo ministarstvo, već da moraju da budu uključeni i drugi subjekti.

Verbić je naveo da je to ministarstvo već nekoliko godina posvećeno procesu izrade NOK-a i naveo da je završeno oko 40 odsto tog posla.

„Kada budemo završili Nacionalni okvir kvalifikacija svaki poslodavac će znati šta znači koja diploma i ko šta zna. Takođe, tada će socijalni partneri mnogo bolje moći da zaštite profesije“, rekao je Verbić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.