najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Verbić: Objavljena lista potreba škola, još 3.600 mesta

Na sajtu Ministarstva prosvete danas je objavljena lista potreba škola, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić navodeći da u obrazovnom sistemu postoji potreba za još 3.600 mesta za zapošljavanja mladih koji su godinama čekali posao.

Objavljivanjem te liste, kaže Verbić, ispunjeno je obećanje dato pre godinu dana i sada kada postoji ta baza mladi nastavnici mogu da vide za koji fond časova mogu da traže zaposlenje.

Odgovorajući na pitanje novinara o listama tehnoloških viškova u obrazovnom sistemu, Verbić je rekao da je lista tehnoloških viškova veća od liste potreba škola.

Ministar je, u pauzi konferencije “Razvoj preduzetničkog učenja u Srbiji”, precizirao da je reč o zaposlenima sa nepunom normom kojih je više od 20.000 i da je cilj da se što više ukrupni njihova norma.

Kako je naveo, najugorženiji će biti mladi nastavnci koji su poslednji došli, a koji bi prvi postali tehnološki višak.

“Ne želimo da mladi postanu tehnološki viškovi i dobiju otpremninu i odu iz sistema nego želimo da napravimo još jedan krug pravljenja liste tehnoloških viškova. Kada ispunimo ono što smo se dogovorili pitaćemo sve u sistemu ko želi da uzme otpremninu i ode iz sistema”, kaže Verbić navodeći da će se tako otvoriti prostor za mlade nastavnike i hiljade njih koji čekaju na birou.

Povodom mogućnosti novog štrajka prosvetnih radnika koji najavljuju sindikati jer zaposleni nisu dobili jednokratnu pomoć, Verbić je rekao da je jednokratkna pomoć sastavni deo sporazuma sa sindikatima kojim je prekinut višemesečni štrajk i da će vlada ispuniti to obećanje do kraja godine kako je i dogovoreno.

Ministar je najavio i menjanje pravilnika o finansiranju navodeći da će se znati koliko će biti sekretara škola, logopeda i pedagoga.

Govoreći o pragu od 50 bodova za upis u srednje škole, Verbić kaže da je taj prag dostižan čak i za one učenike koji su u školi imali sve dvojke.

Taj prag, kako je rekao, omogućiće ubuduće nastavnicima i direktorima škola da lakše planiraju svoje obrazovne profile i od iduće godine bolju upisnu politiku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike