U trendu

Veselinović: Sutra sastanak opozicije, odazvala se većina stranaka

Sastanak opozicionih stranaka i pokreta na kome će se razgovarati o stvaranju uslova za poštene predsedničke i lokalne izbore biće održan sutra u Beogradu u prostorijama Pokreta za preokret, izjavio je danas lider tog pokreta Janko Veselinović.

Veselinović koji je inicirao sastanak rekao je agenciji Beta da su pozvani samo oni politički subjekti koji ne podržavaju ni direktno ni indirektno aktuelni režim koji na najgrublji način onemogućava sprovodjenje poštenih izbora i posredstvom državnih organa i pravosudnog sistema zataškava nezakonitosti iz prethodnih izbornih procesa.

Kako je dodao, na sastanak nije pozvana Liberalno demokratska partija (LDP), ni Demokratska stranka Srbije (DSS).

Veselinović je kazao da je pozvao bivše poslanike DSS-a koji su se usprotivili saradnji sa aktuelnim režimom Sandu Rašković Ivić i Djordja Vukadinovića.

On je naveo da je pozvano ukupno 17 političkih subjekata, a većina je zvanično potvrdila svoj dolazak osim pokreta Dosta je bilo. Veselinović ipak veruje da će se i predstavnici DJB ipak pojaviti.

Medju onima koji su potvrdili dolazak su Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka, Dveri i Levica Srbije.

Kako je naveo, cilj sastanka je da se unutar opozicije postigne dogovor o zahtevima za stvaranje fer uslova za predsedničke izbore i lokalne izbore koji se u pojedinim lokalnim samoupravama održavaju naredne godine.

Prema njegovim rečima, jednako važna tema sastanka treba da bude i zajednički stav opozicije u vezi sa prethodnim, kako se izrazio, nedemokratskim izborima.

Kako je Veselinović rekao, prethodne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore karakterisalo je drastično ugrožavanje slobode volje kroz kupovinu glasova, zastrašivanje, ucene, prekrajanje izborne volje, a aktuelna vlast formirana je na temelju neregularnih izbora i nije učinila ništa na istraživanju nepravilnosti.

„Krajnje je vreme da se u Srbiji stvore normalni uslovi za održavanje narednih predsedničkih izbora i da se ispitaju neregularnosti sa prethodnih izbora. To je jednostavno civilizacijsko dostignuće oko kojeg se u uredjenim zemljama ne diskutuje“, istakao je Veseliović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.