najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vesić: Beogradu je neophodan metro

Beograd će morati da dobije metro, to je u planu i na tome se radi, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

„Brojimo putnike i saobraćaj u Beogradu i kada to bude gotovo, moći ćemo da izađemo sa idejom kako ćemo raditi prvu liniju metroa“, najavio je Vesić.

Vesić je podsetio da je još prethodna gradska uprava angažovala francusku kompaniju da uradi idejno rešenje prve linije metroa, ali da je neophodno da budu obuhvaćene i promene kao što su „Beograd na vodi“ i železnička stanica „Prokop“.

Gradski menadžer je ukazao da Beogradu nije potreban težak metro, da postoje laki metroi i kombinacije tramvaja i metroa i najavio širenje tramvajske mreže, šine preko mosta na Adi i da će od okretnice na Autokomandi šine biti produžene prema Višnjici.

Vesić smatra da je zapanjajući podatak da samo 12 odsto putnika koristi tramvaj, što znači da nije dobro isplanirana mreža linija.

Rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića počeće 10. avgusta i trajaće 120 dana, a plan je da u narednih pet godina kompletan centar grada, između Zelenog Venca, Trga Republike, Pariske ulice i Braće Jugovića, postane pešačka zona, potvrdio je Vesić.

Ulica Vuka Karadžića postaće pešačka zona, a potom i Zmaj Jovina u delu kod pošte, najavio je Vesić.

Gradski menadžer je najavio da će biti zatvoren ulaz u garažu sa Obilićevog venca i ulaziće se samo iz Ulice Maršala Birjuzova, a ta garaža sledeće godine dobiće novih 220 parking mesta.

Ove godine će Parking servis raspisati nabavku za izvođače za projekat za garažu na Studentskom trgu koja će imati 750 mesta, rekao je Vesić i dodao da su u planu garaže ispod Pariske ulice i Trga Republike i kod obeliksa koji je postavljen povodom prve konferencije pokreta nesvrstanih.

Vesić je potvrdio da završetak radova na Cvetnom trgu očekuje 10. oktobra i da su radovi podeljeni u dve faze, od kojih je prva počela i traje 45 do 50 dana, a druga faza će trajati 25 dana.

Gradski menadžer je najavio da će 15. marta naredne godine početi rekonstrukcija Slavije koja će biti lep trg sa fontanom i da će u oktobru biti objavljen tender, kada će se znati koliko će trajati radovi.

Posle Slavije, predstoje naredne godine radovi u ulicama Ruzveltova i Mije Kovačević, a 2017. u ulicama 27. marta i Džordža Vašingtona, najavio je Vesić.

Gradski menadžer smatra da su rekonstrukcijom Autokomande smanjene gužve, da Ulica Vojvode Stepe, koja je kompletno rekonstruisana, danas izgleda mnogo lepše nego ranije, a da je doveden u red i Studentski park.

„Pozabavićemo se bukom koja dolazi noću sa raznih lokala i splavova koja, takođe, nije regulisana i zbog koje imaju probleme stanari“, najavio je Vesić i dodao da će od 1.februara svaki hostel morati da ima saglasnost skupštine stanara.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Raša

    To je apsolutna istina i to svi znaju odavno. Problem je kako naći pare za metro.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike