U trendu

Vesić: Izradjen Nacrt zakona o Starom Sajmištu

Izradjen je Nacrt zakona o Starom Sajmišu kojim bi to mesto nekadašnjeg nacističkog logora trebalo da postane memorijlani kompeks, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je prisustvovao sednici Komisije za pretvaranje u memorijalni kompleks mesta gde je bio nacistički logor Staro Sajmište koja je zasedala u manastiru Jasenovac u Hrvatskoj.

„Potpuno je prirodno da budemo danas u Jasenovcu, s obzirom na to da je, posle 10. maja 1942. godine, kada su nacisti objavili da su ubili sve Jevreje u Beogradu, logor Staro Sajmište služio uglavnom za Srbe i antifašiste sa područja Kozare, koji nisu mogli da budu deportovani u Jasenovac, jer je taj logor bio prepun“,  rekao je Vesić novinarima, a prenela je Gradska uprava Beograda.

On je ocenio da je veza izmedju Jasenovca i Starog Sajmišta u Beogradu veoma jaka i da se Staro Sajmište ne može razumeti bez razumevanja Jasenovca.

Dodao je da je sve što je uradjeno na Starom Sajmištu kako bi ono bilo pretvoreno u memorijalni kompleks, uradjeno u poslednje tri godine.

„Raseljena je Centralna kula, a to znači da su svi umetnici koji su tamo imali ateljee, dobili druge“, naveo je Vesić i dodao da je u toku izrada projekta rekonstrukcije Centralne kule koja treba da postane mesto gde će mladi ljudi učiti o užasima Holokausta.

Gradski menadžer kazao je i da je izvršen popis kompletne imovine u svim paviljonima, pa se tačno zna šta je u vlasništvu grada, šta Republike, a šta je privatno vlasništvo.

„Tako su stvoreni uslovi da se donese Zakon o Starom Sajmištu“, kazao je Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar