U trendu

Vesić: Novi spomenik Gagarinu biće uklonjen, i postavljen drugačiji

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je danas da će nedvno postavljeni spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu u Novom Beograda biti uklonjen, i da će umesto njega biti napravljen nov, na čiji izgled će dati saglasnost sve nadležne institucije. 

„Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu“, naveo je Vesić u saopštenju.

Saopštenje je izdato posle negativnih komentara u javnosti o izgledu spomenika Gagarinu, u ulici koja nosi njegovo ime.

Vesić je naveo da se sastao s predstavnicima „Karić fondacije“, koji su dali ideju da se napravi spomenik i dali novac za to.

Na sastanku je konstatovano je da prilikom projektovanja spomenika nisu ispunjeni zahtevi „Karić fondacije“ kao naručioca, i da u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, ni Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ni Ministarstvo kulture Srbije.

„Zato će postojeća bista i postament biti uklonjeni kako bi bilo izradjeno i postavljeno novo obeležje, na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije“, rekao je Vesić i zahvalio „Karić fondaciji“ što poklanja spomenik, a zahvalio je i javnosti koja je ukazala na problem.

Vesić je istakao da je Skupština Grada Beograda odlučila da to obeležje bude podignuto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar