Vesić: Novi zakon o glavnom gradu biće usvojen tokom jula

Novi zakon i glavnom gradu, koji će olakšati građanima brojne administrativne poslove, trebalo bi da bude usvojen tokom jula, a Statut grada biće gotov do 1. novembra, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Vesić je rekao da će građani posle usvajanja tog zakona veći deo posla moći da završe u svojoj opštini.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Ako nekome ko dolazi iz Lazarevca nedostaje jedan papir za legalizaciju, više neće morati da se vraća po njega, već će to sve moći da završi na svojoj opštini. U katastru će biti mnogo lakše i brže da se upiše vlasništvo i hipoteka“, rekao je Vesić.

On je dodao da će bii oformljena i inspekcija koja će moći da, u skladu sa zakonom, uz potpise stanara, uđe u stan ukoliko iz njega curi voda, a vlasnici su na odmoru.

Prema njegovim navodima, Grad Beograd će dobiti posebne nadležnosti koje do sada nije imao, a koje se, između ostalog, odnose na oblast ekologije, imovinsko-pravnih odnosa, katastra, gde će grad postavljati upravu, inspekcije, poput vodoprivredne i turističke.

„Grad će imati turističku i sanitarnu inspekciju, koje su do sada bile na republičkom nivou. Tražićemo povećanje nadležnosti nad upravljanjem vodama i nad splavovima“, istakao je Vesić.

On je najavio da će broj odbornika biti smanjen, u Skupštini grada će ih biti 65 ili 66 dok će u opštinama njihov broj biti smanjeni za 40 odsto čime će, dodao je Vesić i troškovi biti manji.

Kako je rekao gradski menadžer, Beograđani će blagodeti novog zakona moći da osete tek u narednim godinama.

„Opštine će imati veće nadležnosti, a grad će biti podeljen u dve zone, gradske i prigradske opštine. Prigradske opštine će moći da donose i urbanističke planove van obuhvata plana detaljne regulacije, a moći će i da gazduju građevinskim zemljištem“, naglasio je Vesić.

Kako je dodao grad će, kada su u pitanju vrtići i osnovne škole, imati većinu u školskim odborima, gde će moći da utiče na postavljanje direktora.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar