U trendu

Vesić: Sve što se novo uradi počelo je u Urbanističkom zavodu

BEOGRAD – Izložba povodom 70 godina Urbanističkog zavoda Beograda otvorena je večeras na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da Zavod ima važnu ulogu u razvoju grada.

„Svi mi koji radimo za Beograd na neki način učestvujemo u procesu njegovog razvoja, a Zavod učestvuje u onome što je najvaznije, u planiranju“, rekao je Vesić, koji je otvorio izložbu.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko godina promenjen pravac u kome se grad razvoja.

„Idemo na reke. To je bio san koji je ovaj grad imao duže od veka. U tome je uloga Zavoda ključna. Pozivam vas da dajete svoj doprinos razvoju Beograda. Sve što se izgradi u Beogradu i sve što se novo uradi počelo je upravo u ovom Zavodu. Zato treba da budete ponosni“, poručio je Vesić i podsetio na tradiciju dugu 151 godinu, kada je prvi srpski urbanista Emiljan Josimović izradio prvi urbanistički akt na teritoriji grada Beograda.

Pre nekoliko dana je, kaže Vesić, razgovarao sa čuvenim arhitektonskim biroom iz Njujorka, koji je, inače, poznat po tome da je uredio nekoliko dobrih, poznatih javnih površina u svetu.

„Pregovarali smo sa njima da rade i u Beogradu. Nadam se da ćemo biti u prilici da u nekom budućem periodu objavimo da ćemo dobiti jednu novu javnu površinu koja će biti zaista svetska atrakcija“, rekao je Vesić, obraćajući se brojnim posetiocima na otvaranju izložbe.

Prenoseći utiske sa tog sastanka, zamenik gradonačelnika je rekao da su gosti iz SAD govorili o izložbi u Muzeju moderne umetrnosti u Njujorku koja je poslata iz Beograda, a koja je prezentovala arhitektonska postignuća bivše Jugoslavije.

„Govorili su sa takvim poštovanjem o onome što je urađeno. Mislim da mi nekada nismo svesni kakvo poštovanje uživaju ovaj Zavod i srpske arhitekte u svetu. To smo videli od ljudi koji su došli iz Njujorka to da nam kažu“, naveo je Vesić.

Poručio je da je siguran da će se tako nastaviti i u budućnosti, te naglasio da Zavod, zajedno sa drugim organizacijama grada, treba da ima sve važniju ulogu u daljem razvoju Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.