U trendu

Veterani tuže Srbiju zbog dnevnica

Deset ratnih veterana iz Vojvodine podnelo je danas Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv države Srbije zbog diskriminacije u isplati ratnih dnevnica.

Njihov pravni zastupnik Srđan Aleksić rekao je na konferenciji za novinare da su tužbe podnete na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i dodao da je bivša Poverenica za ravnopravnost utvrdila da je država diskriminisala ratne veterane, o čemu je obavestila i Vladu Srbije i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.  

On je podsetio da je Vlada Srbije još 17. januara 2008. godine „pod plaštom socijalne pomoći“ isplatila ratne dnevnice za 10.000 ratnih veterana iz pet opština: Kuršumlije, Blaca, Žitorađe, Prokuplja i Doljevca, dok veteranima iz svih ostalih opština u Srbiji nije isplatila ratne dnevnice.

Aleksić je rekao da će veterani, ukoliko ne uspeju da pravdu zadovolje pred domaćim sudovima, podneti tužbu protiv Srbije i Evropskom sudu za ljudska prava.

Predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić ocenio je da država ima jako loš odnos prema ratnim veteranima.

„Mi nismo išli da ratujemo za dnevnice. Poštovali smo Ustav i zakone i odazvali smo se pozivu, a vlast nas sada diskriminiše“, kazao je Vukelić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.