U trendu

Viktimološko društvo Srbije: Zakonske odredbe dobre, ali žrtve još uvek nedovoljno zaštićene

Viktimološko društvo Srbije ocenilo je da su zakonske odredbe o žrtvama u Srbiji danas u velikoj meri u skladu sa međunarodnim standardima, ali da uprkos pozitivnim promenama žrtve još uvek nisu dovoljno zaštićene kako od sekundarne viktimizacije, tako i od ponovne viktimizacije.

To društvo je u saopštenju, povodom Evropskog dana žrtava koje se obeležava 22. februara, navelo da u Srbiji još uvek ne postoji centralna evidencija o nasilju u porodici, ali i drugim vidovima kriminaliteta, što bi, kako su ocenili, olakšalo saradnju i postupanje, ali i praćenje primene zakonskih rešenja u praksi.

Podsetili su da je u 2022. godini ubijeno 26 žena od strane muževa ili partnera, a da je u prvih sedam nedelja 2023. godine ubijeno šest, dok je broj povređenih žena „daleko veći“.

„Veliki broj žena i dece je doživeo neki vid seksualnog nasilja, uključujući silovanje. Brojne osobe su bile izložene trgovini ljudima, proganjanju, različitim oblicima diskriminacije, imovinskim i drugim krivičnim delima“, dodali su u saopštenju.

Oni su pozvali državne organe i institucije, organizacije civilnog društva i nezavisna tela da svi zajedno, kroz doslednu i koordinisanu primenu zakona, utiču na promenu prakse i da ne dozvole da nasilnici ubijaju i povređuju „ćerke, majke, drugarice i prijateljice, kao i druge građane i građanke Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.