U trendu

Više hiljada gradjana na protestu zbog smena na RTV

Više hiljada gradjana okupilo se u ponedeljak uveče u Novom Sadu na trećem po redu uličnom protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine.

Protest je počeo ispred zgrade RTV, improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom Otvoreni studio u kojoj su učestvovali voditelj Zoran Kesić, novinar portala Njuz net Viktor Marković, bloger Tibor Jona, a emisiju je vodio Daško Milinović sa Omladinskog Radija.

Emisija je bila posvećena izveštavanju tabloida Informer i optužbi tih novina da su ljudi koji organizuju proteste podrške RTV-u zapravo strani plaćenici.

Viktor Marković je rekao da se jako dobro snalazi kao „strani plaćenik“ i da mu je veoma drago što je „bogat“.

Jedna od smenjenih voditeljki RTV Milica Kravić rekla je da su prošle tri nedelje od kako su zatražene ostavke Upravnog odbora te medijske kuće i dodala da rukovodstvo RTV u potpunosti ignoriše zahteve demonstranata.

„Verujemo da stene mogu da se pomere i nećemo odustati od protesta“, kazala je novinarka RTV Vanja Djurić.

Ona je dodala da je novo rukovodstvo stopiralo serijal o radu pravosudja u Srbiji na kojem je sa koleginicom radila pola godine.

Protest su podržali predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, Šarene revolucije iz Makedonije, studenti žurnalistike iz Novog Sada i brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Posle okupljanja ispred zgrade RTV kolona gradjana prošetala je do sedišta Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, gde su zviždali i uzvikivali „Ostavke!“ i „Ne damo RTV“.

Gradjani su potom prošetali kroz pešačku zonu u centru Novog Sada, a protest je završen ispred upravne zgrade RTV, nastupom angažovanog hora Horkestar koji je otpevao nekoliko antifašističkih pesama.

Na čelu kolone gradjani su nosili veliki transparent na kome je pisalo „Ostavke  –  podrži RTV“, a nosili su i majice sa napisima „Ne damo RTV“, „Podrži RTV“ i „Udav medija“.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo „Asklepije Vučić  –  udav je za njega kišna glista“ i „Imaš Pink vrati RTV“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.