U trendu

Više od 700 gimnazijalaca virtuelno posetilo kompanije koje se bave digitalnim poslovima

Više od 700 učenika i nastavnika gimnazijskih IT odeljenja iz cele Srbije posetilo je virtuelne kancelarije kompanija kroz susrete „Digitalna ekspedicija: Otkrivanje“, čiji je cilj bio unapredjenje korišćenja digitalnih znanja i veština koja se stiču kako u školi, saopšteno je danas.

Kompanije sa čijim poslovanjem su se mladi upoznali na nesvakidašnji način su članice Inicijative „Digitalna Srbija“ – „3Lateral“, „Direct Media United Solutions“, „Microsoft“, „Nordeus“ i „Saga“, a projekat je pokrenut u okviru Inicijative za novu medijsku i digitalnu pismenost koju sprovodi „Propulsion“ u partnerstvu s Američkom agencijom za medjunarodni razvoj USAID.

Za ovu priliku bio je izgradjen virtuelni prostor koji simulira izgled kompanija, a učenici i nastavnici su u interaktivnom okruženju saznali kako iz Srbije mogu da učestvuju u razvoju globalno relevantnih IT projekata, a kroz predavanja i razgovore sa zaposlenima su mogli da vide kako će jednog dana izgledati njihovo poslovno okruženje.

Nastavnica u IX beogradskoj gimnaziji „Mihailo Petrović – Alas“ Milena Marić je izjavila da „teorijsko znanje predstavlja stub svake profesije“, ali da tek kada se spoji sa svojim praktičnim delom predstavlja zaokružen proces koji mladima pomaže da imaju jasnu viziju posla kojim će se baviti.

„Pored toga, posete kojima su prisustvovali učenici iz više od 20 gradova bile su odličan način da i oni koji nisu u Beogradu posete kompanije u prestonici, što da nema tehnologije ne bi bilo tako jednostavno ostvarivo“, rekla je Marić.

Učenici su na predavanjima slušali kako se testiraju video-igre, videli kako se programira robot, kako podaci pomažu ljudima iz marketinga da „čitaju misli“, kako se kreiraju likovi za video-igre ili kako izgleda rad na softveru koji koriste milioni ljudi širom sveta.     

Član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ i suosnivač i direktor novosadske kompanije „Vega IT“ Saša Popović je naveo da su „učenici koji pohadjaju IT odeljenja oni koji će sutra potencijalno donositi ogromnu vrednost privredi naše zemlje, i da je zato već sada važno da razmišljamo kako da ih motivišemo da ostanu“.

„Dajući im priliku da posete neke od najvećih digitalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji mogli su da vide da se tehnološki napredni proizvodi i usluge kreiraju u Srbiji, čime smo im poslali poruku da ovde mogu da rade na jednako izazovnim projektima kao što bi to bio slučaj da se presele u London, Njujork, Berlin ili Silicijumsku dolinu“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, „ovo svakako daje dodatan razlog mladima da ne kupe kartu u jednom pravcu čim im se ukaže prilika“, zbog čega se planira da se od naredne školske godine pokrene i sledeći ciklus takvih virutelnih poseta.

Tokom digitalnih susreta sa učenicima kreirana je i onlajn zajednica u kojoj učesnici mogu medjusobno da se povežu i komuniciraju, a na ovoj platformi dodatno je održano pet interaktivnih kvizova na kojima su teme bile blokčejn, bezbednost na internetu, mašinsko učenje, video-igre i robotika.

Organizatori su pozvali škole i nastavnike da prate buduće pozive za učešće u narednim ciklusima ovih susreta, „ukoliko svoje djake iz IT odeljenja žele da motivišu, inspirišu i pripreme za budućnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.