najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od polovine građana veruje policiji

Nešto više od polovine građana, 54 odsto njih, kaže da veruje policiji, ali i 72 odsto njih smatra da je korupcija rasprostranjena unutar policije, rečeno je na predstavljanju istraživanja „Stavovi građana o policiji“.

Na konferenciji je rečeno i da građani smatraju da je korupcija najrasprostranjenija u saobraćajnoj – 76 odsto i graničnoj policiji – 67 odsto, a kao najmanje korumpirane delove policije građani vide specijalne jedinice, kao i delove policije koji su zaduženi za upravne poslove.

U istraživanju je navedeno da su građani i dalje podeljeni u vezi toga koliko poverenja imaju u policiju, a istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Aurelija Đan kaže da je u ovoj godini za dva odsto poraslo to poverenje.

““Nešto više od polovine, 54 odsto, građana izjasnilo se da veruje policiji, dok njih 44 odsto nema poverenje u tu instituciju““, rekla je Đan.

Na konferenciji je rečeno i da je apsurdno to što rezultati istovremeno pokazuju da i dalje postoji visok procena onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji.

Prema rezultatima istraživanja, i procenat onih koji uočavaju korupciju povećan za dva odsto tako da sada ukupno 72 odsto ispitanika veruje da je korupcija rasprostranjena u policiji.

Navodeći da građani policiju još nedovoljno doživljavaju kao servis građana, na konferenciji je rečeno da je dobro što više od trećine građana, 37 odsto njih, smatra da policija to jeste, što je takođe povećanje u odnosu na prošlu godinu i to za 10 odsto.

Rezultati istraživanja pokazuju da građani veruju da je uticaj politike na rad policije veliki i da se u policiju najčašće ulaze posredstvom prijatelja i rodbine.

Đan rekla je i da bi, prema istraživanju, tek nešto više od trećine građana – 34 odsto, prijavilo slučaj korupcije u policiji ukoliko bi morali da daju svoje lične podatke.

““Više od polovine građana, 58 odsto, ne bi se odlučilo da prijavi korupciju ako mora da pokaže svoje lične podatke““, rekla je Đan.

Drugi krug istraživanja javnog mnjenja ““Stavovi građana o policiji““ sprovedeno je u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, a upitnik na osnovu kojeg je istraživanje javnog mnjenja realizovano osmislila je regionalna mreža Pointplus.

Terensko istraživanje u srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u aprilu, na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih građana.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    Skoro polovina građana ne veruje policiji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike